Natália
-3 °C
8 °C

Keddtől lehet biztosítót váltani

2005.11.01. 13:47
November 1-től számítva egy hónapja van azoknak, akik más biztosítónál kötnék meg a jövő évi kötelező-biztosításukat. A biztosítók közzétették a díjtételeket - első ránézésre is látszik, hogy az idei rendszer sokkal bonyolultabb, mint az eddigiek, így kevésbé lehet összehasonlítani a különböző tarifákat.
November 1. és november 30. között mondhatják fel régi szerződésüket azok, akik elégedetlenek mostani biztosítójukkal, és év végéig kell megkötniük az új kötelezőbiztosítási szerződésüket. A kilenc biztosító és három biztosító egyesület két országos napilapban (Magyar Nemzet, Népszava) tette közzé a jövő évre vonatkozó tarifákat.

A biztosítót váltóknak írásban kell felmondaniuk jelenlegi szerződésüket. Igazolást kell kérniük a régi biztosítójuktól a bónusz-malusz besorolásról - ha ez nem történik meg, akkor automatikusan a legrosszabb, malusz négyes kategóriába kerülnek. Akik nem mondják fel szerződésüket, azok régi biztosítójuknál maradnak.

Kedvezmények

Az idei tarifáknál a biztosítók nagyon sok kedvezményes tételt is alkalmaznak, ezért nehéz összehasonlítani, melyik biztosítónál jár jobban az ügyfél. Mint minden évben, jövőre is olcsóbb lesz a kötelezője a vidéken élőknek, mint a fővárosiaknak, az átutalással fizetőknek és az éves díjat egyszerre kifizetőknek. Ezen kívül számos más kedvezményt is adnak a különböző biztosítók. Létezik hűségkedvezmény, családi-, környezetvédelmi- és mozgáskorlátozott-kedvezmény. Sok biztosító olcsóbban adja a biztosítást azoknak, akik most szerződnek hozzájuk - remélve, hogy ezzel több új ügyfelet szereznek.

A biztosítók többsége 5-30 százalék közötti kedvezményt ad, ha az ügyfél interneten keresztül köti meg a biztosítást. Akkor is olcsóbb a biztosítás, ha az online biztosítási alkuszokon keresztül kezdeményezik a váltást. Az online alkuszok megjelenése óta egyébként jóval többen váltanak biztosítást, hiszen a kalkulátorok segítségével könnyebb összehasonlítani a különböző díjakat.

Két évvel ezelőtt 300 ezren, tavaly 250-300 ezren vitték át biztosításukat másik társasághoz. A biztosítási alkuszok az idén még nagyobb tömegű 300-500 ezer közötti biztosítóváltásra számítanak. Egyes becslések szerint akár 15-25 ezer forintot takaríthatnak meg azok, akik ügyesen váltanak biztosítót, de elképzelhető ennél nagyobb megtakarítás is.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.