Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Vita a közszféra létszámcsökkentéséről

2003.09.18. 13:48
Nincs egyetértés a munkavállalók és a munkaadók között, mekkora leépítésre lenne szükség a közszférában. A vállalkozók kétszázezres elbocsátást tartanának jónak, a munkavállalók a kormány által szerdán bejelentett nyolcezer főt is sokalják.
Az állami szféra alkalmazottainak száma napjainkra olyan mértékben felduzzadt, hogy az már az ország versenyképességére is negatívan hat - mondta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) csütörtöki tájékoztatóján Lőrincze Péter, a VOSZ európai uniós csatlakozási munkabizottságának vezetője.

Ötszázmilliárot lehetne megtakarítani

A napjainkra több mint 800 ezer főt kitevő közszféra hozzávetőleg ezer milliárd forintjába kerül az országnak, ha a közszféra alkalmazottainak létszámát mintegy 200 ezer fővel csökkentenék, az legkevesebb 500 milliárd forint megtakarítást hozna az országnak a VOSZ szakértőinek számításai szerint.

Lőrincze Péter hangoztatta továbbá: az állami újraelosztást is egyértelműen mérsékelni kellene, a 2002. évi 51 százalékos állami újraelosztási arányt legalább 40 százalék alá kellene mérsékelni, mert az radikálisan javítaná az ország versenyképességét.

Az Országos Érdekegyeztetési Tanács (OÉT) csütörtöki ülésén a munkaadók üdvözölték a döntést. Rolek Ferenc, az OÉT munkaadói oldalának szóvivője közölte: egyetértenek azzal, hogy a kormány a jövő évi büdzsé helyzetét a kiadási oldal csökkentésével akarja javítani és nem az adók növelésével. Véleménye szerint a bejelentettnél akár nagyobb mértékű létszámleépítés is indokolt lenne a közigazgatásban.

A munkavállalók tiltakoznak

Az Országos Érdekegyeztetési Tanács (OÉT) munkavállalói oldala elfogadhatatlannak és meggondolatlannak tartja a kormány szerdai bejelentését. Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke elmondta: azt javasolják, hogy álljon fel egy háromoldalú bizottság, amely megvizsgálná, hogy a közszférában mennyi munkavállalóra van szükség, illetve milyen területeken lehet megtakarítást elérni. Szerinte ez a bizottság juthatna akár olyan megállapításra is, hogy bizonyos közigazgatási területeken növelni kell a munkavállalói létszámot.

Csizmár Gábor, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára elmondta: a kormány szerdai döntése, amelyben a minisztériumoknál mintegy 8 ezer embertől válnának meg, nem a teljes közszférát érinti. Utalt arra, hogy a közszférában mintegy 820 ezren dolgoznak, így a tervezett létszámcsökkentés e rétegnek mindössze egy százalékát érintené.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a nyolcezer fő a munkaadók véleménye szerint kevés, míg a munkavállalóknak túl sok. Így e kérdésben is hosszú tárgyalások után kell kompromisszumra jutni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.