Ambrus
-7 °C
3 °C

Több ruhát és cipőt veszünk

2003.08.22. 12:20
A kiskereskedelmi forgalom volumene az első félévben 8,4%-kal haladta meg az egy évvel korábbit - derül ki a KSH felméréséből. A hipermarketek és szupermarketek értékesítése jelentősen nőtt. Az adatok szerint az elmúlt egy évben több ruhát, cipőt, bútort és gyógyszert vettünk.
Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2003 júniusában 388 milliárd forint, az első félévben 2132 milliárd forint értékű árut értékesítettek - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Júniusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem az átlagos növekedési ütemnél gyorsabban (8,9%-kal), a nem élelmiszer-kiskereskedelem annál lassabban (4,3%-kal) bővült.

Az élelmiszer-kiskereskedelmen belül a vegyes termékkört forgalmazó üzletek (hipermarketek, szupermarketek) értékesítése jelentősen (10,3%-kal) növekedett, az élelmiszer-szaküzletek forgalma tovább csökkent.

Cipőt és ruhát vettünk többet

A nem élelmiszer-kiskereskedelmen belül a leggyorsabb növekedést júniusban a textil-, ruházati és lábbeli-kiskereskedelemben (16,6%-os) regisztrálták, a többi üzlettípus forgalma elmaradt az átlagos növekedéstől. A bútor-, háztartásicikk-, vasáru-üzletek forgalma 4,0%-kal, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzleteké 3,2%-kal; az iparcikk jellegű üzleteké 3,0%-kal; a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikküzleteké 0,8%-kal haladta meg az előző év azonos hónapit.

A fogyasztásicikk-javító helyek árbevétele - amely a kiskereskedelmi forgalomhozviszonyítva mindössze 0,4% - változatlan áron (kiigazítás nélküli) 2003 első félévében 4,4%-kal, júniusban 6,5%-kal növekedett.

Az EU-ban kicsi a bővülés

Az Európai Unióban a kiskereskedelmi forgalom munkanapokkal kiigazított volumene májusban - a publikált legfrissebb adatok szerint - 0,9%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Az eurózóna országaiban az átlagos növekedés ennél is mérsékeltebb: 0,4%-os volt.

A legnagyobb bővülést Spanyolországban (4,5%), Finnországban (3,9%) ésSvédországban (2,9%) regisztráltak, csökkenést mértek Portugáliában (3,0%), Németországban (1,7%) és Ausztriában (1,0%). Az EU-tagországok egészére becsült adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma 1,3%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom 0,7%-kal múlta felül az előző év azonos időszakit. Utóbbin belül a legmagasabb növekedést a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikküzletekben érték el.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.