Vilma
-7 °C
4 °C

A munkanélküliek negyede fiatal

2003.09.26. 10:53
Csaknem két százalékkal nagyobb a foglalkoztatottak száma az idei első félévben, mint tavaly ilyenkor - derül ki a KSH legfrissebb felméréséből. A munkanélküliségi ráta nem változott tavalyhoz képest.
Idén június-augusztusban a foglalkoztatottak száma 3 millió 943 ezer fő volt, a munkanélküliségi ráta 5,7 százalék. A munkavállalási korú népesség 65,0 százaléka volt jelen a munkaerőpiacon 2003. június-augusztusban.

A foglalkoztatottak száma a vizsgált három hónap átlagában 3 millió 943 ezer fő volt, ez 1,7 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakit.

Maradt a munkanélküliség

A munkanélküliek száma 2003. június-augusztusban 239 ezer volt, ez lényegében megegyezett az egy évvel korábbival. A munkanélküliség mértékét kifejező munkanélküliségi ráta 5,7 százalék. A munkanélküliségi ráta az EU-országokban az időszak középső hónapját jelentő júliusban átlagosan 7,9 százalék.

A munkanélküliek 42,9 százaléka egy éve, vagy annál régebben keresett állást, a tartósan munkanélküliek aránya 1,7 százalékponttal volt alacsonyabb az előző év azonos időszakinál. A munkanélküliség átlagos időtartama 16 hónapnak felel meg, ami megegyezik az egy évvel korábban mérttel.

Enyhén csökkent a fiatal állás nélküliek száma

A 15-24 éves fiatalok aránya az összes munkanélkülin belül 22,3 százalék, az e korcsoportba tartozók munkanélküliségi rátája 13,2 százalék, amely 0,4 százalékponttal alacsonyabb az előző év ugyanezen időszakinál. Az EU-országokban az erre a korcsoportra vonatkozó munkanélküliségi ráta az időszak középső hónapját jelentő júliusban 15,7 százalék volt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!