Zalán
6 °C
19 °C

Egyre többet vásárolunk

2004.08.19. 12:19
A kiskereskedelmi forgalom 2004 első félévében 6,8 százalékkal, ezen belül a második negyedévben 7,2 százalékkal, júniusban 7,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet a naptárhatástól megtisztított volumenindexek alapján számítva. Az egy hónappal korábbihoz képest júniusban 1,3 százalékos növekedést mutat a szezonális és naptárhatástól megtisztított kiskereskedelmi volumenindex.
A KSH adatai szerint idén az első felében összesen 2 375 milliárd forint értékű árut forgalmazott a bolti és csomagküldő kiskereskedelem, amiből a júniusi eladások értéke 447 milliárd forint. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásai az első hat hónapban 3,5 százalékkal, júniusban 4,7 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. Az utóbbin belül a vegyes termékkört forgalmazó üzletek (hipermarketek, szupermarketek) értékesítési volumene 4,8 százalékkal nőtt, az élelmiszer-szaküzleteké pedig három százalékkal.

Regisztráció

Az Európai Unióban is élénkült júniusban a kiskereskedelmi konjunktúra. Az eurózónában 1,2 százalékkal, az eurózónán kívüli régebbi tagországokkal együtt (az EU-15-ben) 2,6 százalékkal, illetve a májusban csatlakozott országokkal együtt (az EU-25-ben) 2,7 százalékkal bővült kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz képest. Január óta a júniusiak voltak a legmagasabb publikált kiskereskedelmi növekedési ütemek.

A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem értékesítése 2004-ben jelentős havi ingadozásokat mutatott, főként a regisztrációs adó két lépcsőben történt bevezetésének hatásaként. Az első félévben összességében 13,4 százalékkal, júniusban 16,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyított eladási volumen. A leggyorsabban a motorkerékpár-eladások nőttek. A használt gépjármű importja - a magas adóterhek következtében - februártól jelentősen visszaesett.

Túlsúly

A felülvizsgálat adatokból számított országos kiskereskedelmi forgalom területi megoszlására továbbra is a közép-magyarországi régió (37,9 százalékos) túlsúlya és Budapest kiemelkedő (25,6 százalék) aránya a jellemző. Nem változott a többi régió egyenként kilenc-tizenkettő százalék közötti részesedése sem. Az ellátottsági különbségek kiegyenlítődésére utal ugyanakkor, hogy az első negyedévben a fejlettebb központi és nyugati régiók forgalmának növekedési üteme az országos átlag alatt maradt, míg a keleti országrész régiói kiskereskedelmi forgalmának növekedési üteme az átlagot meghaladó volt.

A 153 ezer kiskereskedelmi üzlet eladóterének összesített alapterülete 13,3 millió négyzetméter, az egy üzletre jutó átlagos alapterülete 87 négyzetméter volt 2002 végén. A hazai üzlethálózatban az 1990-es évek közepe óta kétszer olyan gyors ütemben nőtt az ötven négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek száma, mint az ötven négyzetméter alattiaké.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!