Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Tavaly ismét nőtt a külkereskedelem forgalma

2004.01.27. 10:47
Az export hét, az import nyolc százalékos növekedése után a kivitel forintban mért árszínvonala egy százalékkal csökkent. A KSH jelentése szerint jelentősen nőtt a gázexport, a feldolgozott termékek kivitele azonban nyolc százalékkal visszaesett.
A forgalom növekedésének üteme mindkét irányban meghaladta a 2002. évben tapasztalt szintet, az import az egész év során, az export pedig az utolsó hónapokban nőtt jelentősen. A KSH jelentése szerint a kiviteli volumen hét százalékos növekedésén belül a forgalom háromnegyedét magáénak tudó Európai Unióba közel öt százalék volt a bővülés. A tagállamokba irányuló gépexport mintegy tíz százalékkal haladta meg a 2002. január-novemberi szintet.

Megszűnt a videojáték

Az energiafejlesztő gépek, a híradás-technikai termékek és irodagépek, továbbá a villamos gépek exportja jelentősen nőtt. A feldolgozott termék-export ugyanakkor nyolc százalékkal visszaesett, a videojáték-export megszűnése mellett csökkent a ruházati cikk és a lábbeli forgalma is. Élelmiszer-exportunknak közel fele irányult az Unióba. A szállítások volumene több mint három százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet.

Csökkenő gabonaexport

A hús-, a zöldségféle és gyümölcs-, valamint az állati takarmányexport bővült, ugyanakkor közel felére csökkent az országcsoportba irányuló gabonaexport. A közép- és kelet-európai országokba irányuló kivitel, amely az összes exportnak mintegy 16 százalékát jelenti, közel ötödével emelkedett. A fejlődő országokkal lebonyolított export volumenének dinamikus, 14 százalékos bővülése ellenére is az országcsoport csupán négy százalékkal részesedik az exportból.

Növekvő gépimport

A behozatal volumene összességében tíz százalékkal bővült, az Európai Unióból importált áruk forgalma mérsékeltebben, hat százalékkal. Ezen belül a gépimport hat százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, jelentősen bővült a zöldség-gyümölcs, a kávé, a tea behozatala is. A Közép-és Kelet-Európából származó import 12 százalékkal nőtt: a gépek és szállítóeszközök forgalma ötödével, a feldolgozott termékeké 12, az energiahordozóké tíz százalékkal. A fejlődő országokból származó import ötödével bővült.

Csökkenő árszínvonal

A kivitel forintban mért árszínvonala 2003 első tizenegy hónapjában 2002 január-novemberéhez képest összességében százalékkal csökkent. Az Európai Unióba az előző év azonos időszakinál kissé alacsonyabb, míg a közép- és kelet-európai országokba kissé magasabb árszínvonalon bonyolódott le az export. A fejlődő országokba irányuló kivitel árszintje számottevően, mintegy nyolc százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A behozatal árszínvonala a kivitelhez hasonlóan egy százalékkal mérséklődött. Az Európai Unióból, Közép- és Kelet-Európából származó import árszintje nőtt, ugyanakkor a fejlődő országoknál hét százalékos volt az árszint csökkenése.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.