Ambrus
-7 °C
3 °C

Javult a külkereskedelmi mérleg

2004.03.10. 12:07
A januári hiány alig hatvan százaléka az előző évinek. Jelentősen javult az egyensúly a fejlett országok felé, a fejlődők importja azonban még mindig ötször nagyobb, mint a feléjük irányuló export.
Mint az a KSH összeállításából kiderült, idén januárban az ország 804 milliárd forint értékben exportált, míg az import összege elérte a 840 milliárd forintot. A forgalom értékének növekedése kivitelben 22, behozatalban pedig 17 százalékra tehető, a 2003. januári adatokhoz képest. A külkereskedelmi mérleg 36 milliárd forint hiánnyal zárta az első hónapot, amely 23 milliárd forinttal alacsonyabb a tavaly januárinál.

Növekvő export

Valamennyi árufőcsoport forgalma jelentősen meghaladta a megelőző év első hónapjában regisztrált értékeket, úgy hogy az export növekedési üteme valamennyi termékcsoportnál felülmúlta az importét. A külkereskedelmünk több mint felét kitevő gépek és szállítóeszközök forgalma mindkét irányban több mint húsz százalékkal, míg a mintegy harminc százalékos részesedésű feldolgozott termékeké tíz százalékot meghaladó mértékben nőtt.

A kereskedelmi mérleg javulását a fejlett országokkal folytatott kereskedelemben már korábban is kimutatott aktívum növekedése eredményezte. A fejlődő országok vonatkozásában a kivitel 75 százalékos növekedése csak részben tudta ellensúlyozni a több mint ötször nagyobb értékű behozatal negyven százalékos bővülését. A közép- és kelet-európai országokkal lebonyolított forgalomban a deficit mértéke számottevően nem változott.

A forint januárban a megelőző év azonos hónapjához viszonyítva nyolc százalékkal gyengült, ami a forgalmunkban meghatározó súllyal rendelkező euróhoz viszonyított 11 százalékos leértékelődésből és a dollárhoz mért hét százalékos erősödésből adódott.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.