Auguszta
4 °C
22 °C

Kormányválság: erős nyomás a forintra

2004.08.20. 15:54
A magyar kormányfő lemondása nyomán londoni elemzők szerint erős nyomás nehezedik a forintra. A lemondás a forintot a megelőző 1 euró=247 forint árfolyamról péntekre Londonban 251,60 forintra gyengítette, és azóta is e körül tartotta, ami elemzők szerint jórészt annak tudható be, hogy Magyarországon augusztus 20-án nemzeti ünnep miatt a piacok zárva vannak.
Elemzők szerint ha a forint tovább gyengül a pénteki londoni kereskedésben - 253 forint/euró árfolyamon túl - ez már károkat okozhat a szomszédos országok valutáinak is.

A nyugtalanság nem tesz jót a forintnak

Úgy vélik, az új kormányfő kinevezése sem biztos, hogy meghozza a forintnak szükséges stabilitást, mivel a baloldali retorika bármiféle erősödése - márpedig elemzők erre számítanak - a forintot a befektetők számára kevésbé vonzóvá teszi, mint más kelet-európai valutákat, azt sugallva, hogy a kelet-európai politika soha sem stabil.

Az ABN Amro londoni elemzője szerint megvan a kockázata, hogy az MSZP a balos politikára teszi a hangsúlyt, népszerűsége visszaszerzésére.

Paul Mackel, az ABN Amro londoni pénzügyi elemzője szerint még az új kormányfő kinevezése előtt bármely politikai nyugtalanság további károkat okozhat a forint árfolyamának, amely, ha a 253 forintos euró-szintet átlépte, akár a 256, vagy 258 forintos szinteket is könnyen meghaladhatja.

A forint korábban vonzó volt a jó hozamot kereső befektetők számára, mivel árfolyamának tényleges hullámzása általában alacsony - tette hozzá Mackel.

A Credit Suisse First Boston elemzője a fejleményeket "kis mértékben piacnegatívnak" nevezte, hiszen - mint mondta - a valószínű utód, Kiss Péter baloldali bizonyítvánnyal rendelkezik, így engedékenyebb költségvetési és jövedelmi politika felé mozdulhat el.

Draskovics posztján a piac szeme

Emellett a jelenlegi pénzügyminisztert, Draskovics Tibort is lemondásra késztetheti, ami az elemző szerint további ok lehet a piaci borúlátásra a kormány hajlandóságát és képességét illetően, hogy az idén teljesítse ambíciózus, a GDP 4,6 százalékában meghatározott államháztartási hiány előirányzatát, miközben azokat az aggodalmakat is növeli, hogy a jövő évi 4,1 százalékra tervezett deficitcél szintén felhígul.

A Citibank elemzője szerint a piac most azt figyeli: Draskovics Tibor marad-e. Andrew Roberts úgy véli: ahogyan a kormányfő távozik, azt sugallja, hogy a költségvetési politikát nem szigorítják majd a szükséges mértékben.

Draskovics Tibor mindenesetre a befektetők megnyugtatásának szándékával csütörtökön a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy várakozásai szerint az új kormány fenntartja a fokozatos költségvetési szigorítás politikáját. Mint mondta, biztos abban, hogy a gazdaságpolitika, amely a konvergencia-programon, és azokon a célokon alapul, hogy az unió többi részéhez felzárkózzunk, nem fog változni.

Közép-európai idő szerint pénteken kora délután az euró 252,25 forint volt középárfolyamon a londoni bankközi devizapiacon, miután korábban 252,40 forinton is járt.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!