Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

MSZP-követelések a költségvetésben

2004.06.30. 07:49
Az MSZP-frakció megrendelőként lép fel a 2005. évi költségvetéssel kapcsolatban - ezt jelenti a miniszterelnök által felkarolt igény, hogy a jövő évi büdzsé politikai legyen. A képviselőcsoport kívánja megmondani, mik legyenek a prioritások.
A nyilvánossághoz már úgy jutott el, a kormányfő az MSZP országos választmányán kijelentette, politikai lesz a 2005. évi költségvetés. A szocialista képviselők azonban azt mondják, az erre vonatkozó igény tőlük ered.

Az MSZP-frakció két-három hete létrehozott egy munkacsoportot, amely a jövő évi költségvetés és adótörvények előkészítésével foglalkozik. Ennek ülésein fogalmazódott meg, legyenek olyan világos prioritások, amelyek előnyt élveznek, azzal együtt is, hogy a szűk mozgásteret tudomásul veszik. A szocialista képviselőcsoport jövő kedden tart informális ülést, amelyen konkrét formában megfogalmazzák, melyek legyenek a kitüntetett célok. A történések üzenetet hordoznak a pénzügyminiszter számára is.

Kinek a dolga?

Eszerint a szakma határozza meg a mozgásteret - ebben nem lehet alkudozni -, a "társadalompolitikai célokat viszont a pártnak, jelen esetben a frakciónak kell kitűznie". Ekként öszszegzett a Világgazdaságnak egy szocialista politikus. Az igény az, hogy az idén így készítsék elő a költségvetést. Minden szocialista tudomásul vette, hogy a hiánynak fél százalékkal csökkennie kell - ahogy a konvergenciajelentésben is áll -, és az is tiszta sor, hogy valamennyi adócsökkentést el kell érni. "A szocialisták eddig sem verték szét a költségvetést, és most sem erre készülnek, ám a jövő évi büdzsének politikai megrendelésre kell készülnie" - tették hozzá a lapunk által megkérdezettek.

Nem osztogatásról, nem is kampányköltségvetésről van szó - hangoztatta a Világgazdaságnak Lendvai Ildikó. A frakcióvezető elmondta: a lényeg, hogy olyan prioritásokat neveznek meg, amelyek köré kell rendezni a többletet, s amelyekért átcsoportosításokat kell elvégezni. Szekeres Imre, a párt gazdaságpolitikai kabinetjének - ez hétfőn a témában ülést tart - vezetője azt mondta, a fentiek nyomán megalapozottabb lesz a költségvetés, mint ha kizárólag pénzügyi vagy "apparátusi" szemléletet tükrözne. Az MSZP álláspontja világos, amennyiben az adópolitikában igazságosabb elosztást, a költségvetésben társadalmi előrejutást és felzárkóztatást várnak el. Bár tartalmi elemekről egyelőre nem nyilatkoztak a szocialisták, az eddigiek alapján úgy tűnik, ilyen területnek számít a versenyképesség, a minden évben megkerülhetetlen önkormányzatok, esetleg az elesett rétegek helyzete.

Nem lesz osztogatás, de a 2005-ös politikai költségvetés jól érezhetően bizonyos csoportok helyzetén javít majd - ezt Medgyessy Péter mondta a szocialisták választmányi ülésén. Ez a mondat azt is jelenti, hogy "egy kottából énekelünk" - magyarázta egy szocialista képviselő. A munkát a kormány, a frakció és az elnökség egy-egy delegáltjából álló testület intézményesíti.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!