Piroska
-12 °C
-2 °C

Sokkal kevesebb lakás épül, mint tavaly

2006.08.03. 12:50
2006 első felében 13 ezer felépített lakás kapott használatba vételi és közel 20 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt. A használatba vett lakások száma 14 százalékkal, az új lakásépítési engedélyeké 20 százalékkal kevesebb, mint 2005 I. félévében volt. A jelentős visszaesés elsősorban a II. negyedévben következett be - derül ki a KSH friss adataiból.

A lakásépítésben a korábbi években tapasztalt évközi ütemezettség 2006-ban megváltozott; a befejezett lakások számának növekedése helyett a II. negyedévben 17 százalékkal kevesebb lakás használatba vételére került sor, mint az év első három hónapjában. 2005 II. negyedévéhez viszonyítva pedig 25 százalékkal csökkent a befejezett lakások száma és 30 százalékkal az új engedélyeké.

Természetes személyek

Az első félév során a lakásépítés csökkenését erőteljesen befolyásolta a fővárosi építkezések visszaesése. Budapesten egyötöddel kevesebb új lakás épült, mint 2005 első felében. Ennél nagyobb arányban (27 százalékkal) csökkent itt a vállalkozói, illetve (30 százalékkal) az eladásra szánt lakásépítés, miközben a lakossági építkezések egyharmaddal nőttek.

A városok lakásépítése éppen ellenkező irányba változott: az átlagosnál kisebb (10 százalékos) visszaesés mellett az értékesítési célú, vállalkozói lakásépítés növekedett, s kevesebb lakást építtettek a természetes személyek. A településtípusok közötti ellentétes irányú folyamat eredőjeként országos átlagban 2005-höz képest nem változott a két fő építtetői csoport súlya: a természetes személyek és a vállalkozások adják most is a lakásépítés 54, illetve 42 százalékát. Az önkormányzatok feleannyi (115) lakást sem építtettek, mint az előző év hasonló időszakában.


Itt még nem építkeznek

Az új lakások átlagos nagysága 90 négyzetméter. A fent említett építési jellemzők függvényében eltolódott a kis és nagy lakások aránya a különböző településtípusokban. Így a fővárosban átlagosan 7 négyzetméterrel nagyobb lakások épültek, mint tavaly, míg a nagyvárosokban 8, a többi városban 3 négyzetméterrel csökkent az átlagos alapterület.

Üdülők alig épülnek

A kiadott új lakásépítési engedélyek számának visszaesése elsősorban a nagyvárosi építkezéseket érintette. A fővárosban és az 50 ezer főnél népesebb városokban, illetve a három- és többlakásos lakóépületekben egyharmaddal kevesebb új lakás építését tervezik, mint 2005 első félévében. Az ország keleti felében minden megyében visszaesett az építési kedv.

Az üdülőépítés jelentősége csekély: 253 új üdülőegység építésére adtak engedélyt, és 223 felépült üdülőegység kapott használatba vételi engedélyt az első félév során.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.