Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Esett a régi lakások ára

2005.08.31. 14:27
A forgalmazók az új építésű lakásoknál két, a használtaknál három százalékos csökkenésről számoltak be, a fejlesztők szerint viszont emelkedtek az árak - derül ki a GKI kutatásából.
Az idei második negyedévben az ingatlanforgalmazók szerint csökkentek a lakásárak, miközben a fejlesztők emelkedést tapasztaltak. A következő 12 hónapra 2,5-4 százalékos drágulást várnak az új építésű lakóingatlanok esetében. E piacon kedvezőbb folyamatokat jósolnak, mint a használt lakások körében.

A GKI és a AL Holding második negyedévi fővárosi ingatlan-indexének értéke szinte azonos az első negyedévivel, azaz -24,3 pont lett a -100/+100-as skálán. A felmérések szerint a lakáspiacon tevékenykedő cégek kilátásai borúsabbak - lényegében ez húzza le a mutatót -, ezzel szemben némi javulás érzékelhető az iroda- és üzlethelyiség-piaci részindexben - hangzott el a felmérést ismertető sajtótájékoztatón.

A fészekrakó sem segít

A lakáspiacon egyelőre nehezen bontakozik ki a fészekrakó program, a szocpol-emelés, a közalkalmazottakra kiterjesztett állami kezességvállalás pozitív hatása. A fészekrakó az eddigi tapasztalatok alapján csak viszonylag kis pótlólagos keresletet generált, bár a piac erősen várja e program feltételeinek puhítását, elsősorban a korhatár emelését. Az áfakulcs-csökkentés az ingatlanos cégek szinte egyöntetű véleménye szerint némileg ugyan csökkenti a vásárlók terheit, de nem ad lökést a piacnak. Az ingatlanforgalmazók szerint jelentős túlkínálat jellemzi a lakáspiacot, míg a fejlesztők a fővárosban csak kisebb túlkínálatot, vidéken pedig egyensúly közeli állapotot tapasztaltak.

A piaci szereplők úgy vélik, az új lakások esetében némileg kedvezőbb folyamatok érzékelhetők, mint a használt lakások piacán, ám egyik téren sem számítanak érdemi javulásra a következő 12 hónapban. Az ingatlanfejlesztők a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 1,5 áremelkedést tapasztaltak, míg a forgalmazók az új építésűeknél 2, a használtaknál 3 százalékos csökkenésről számoltak be. A következő 12 hónapra a fejlesztők 4 százalékos emelkedést prognosztizálnak, míg a forgalmazók az új lakásoknál csak 2,5 százalékot, a használtaknál stagnálást várnak.

A képhez hozzátartozik, hogy a jobb helyeken fekvő, nagyobb presztízsű használt ingatlanok esetében nem következett be érdemi árcsökkenés. A megkérdezett polgárok válaszai alapján kiderült: a háztartások tervei a felújítási körben sokkal optimistábbak, mint az építés vagy vásárlás esetében. A következő 12 hónapban várhatóan a háztartások 1,4 százaléka (52 ezer háztartás) akar biztosan lakást építeni vagy vásárolni, s további 2,1 százalék tartotta ezt valószínűnek. Felújításba, jelentős fejlesztésbe 4,4 százalék fog bele biztosan (közel 165 ezer háztartás), további 9 százalék pedig valószínűleg költ majd ilyen célra.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.