Miklós
-7 °C
2 °C

Lakásár: nőhet is, csökkenhet is

2006.02.03. 10:44
Eltérő kilátásokat fogalmazott meg az ingatlanpiacon idén várható folyamatokról két kutatóintézet, a GKI és az Ecostat. A GKI, az AL Holding, valamint az Ingatlan és Befektetés negyedévente közzétett legfrissebb közös felmérése például az új lakások csökkenésével számol, míg az Ecostat nemrégiben azt jósolta, hogy 4-9 százalékos drágulás lehet ebben a szektorban.
A beszerzési árak várható változásairól trendszinten mindkét tanulmány hasonlóan nyilatkozik, számszerű eltérések azonban már itt is mutatkoznak. A legmérsékeltebb árnövekedést az építési telkeknél prognosztizálják. Az Ecostat itt 6,2 százalékos, míg a GKI Budapesten 4,4 százalékos, Kelet-Magyarországon azonban csak 1,8 százalékos, országosan pedig 3,5 százalékos növekedést jósol. A munkaerő-költségeknél, a tervezési díjaknál, valamint az építési-szerelési tevékenységek árainál mind az Ecostat, mind a GKI 6 százalék körüli emelkedést vár.

Nem mindenben van túlkínálat

Az új ingatlanokhoz érve már jelentős eltéréseket láthatunk a két felmérésben. Az Ecostat szerint 4-9 százalékos árnövekedést prognosztizálnak az ingatlanforgalmazó cégek. A következő hat hónapban az új lakóépületek árai 8,9 százalékkal növekedhetnek.

Ehhez képest a GKI tanulmányában kiemeli, hogy az ingatlanárak alakulására vonatkozó cégvezetői várakozások tovább csökkentek. Lakóingatlanok esetében 0,5-2 százalékos áremelkedést tartanak reálisnak 2006-ra. A használt lakások piacán minden körzetben egyértelmű árcsökkenés várható, mely Pest megyében elérheti az 5 százalékot is.

Illy Péter, az AL Holding Rt. vezérigazgatója elismeri, hogy a piac alapvetően túlkínálatos, ám ez közel sem jelenti azt, hogy a piac egésze az lenne, bizonyos részpiacokon ugyanis éppen hogy igen aktív kereslet mutatkozik. A vevői igények egyre jobban specifikálódnak, az ingatlanfejlesztők csak nagyon pontos és átgondolt stratégiával érhetnek el sikert. 2000 és 2005 között négyszeresére emelkedett a kommunikációs költségek összege, mindez jelentős piaci erőre utal a legnagyobb szereplők körében.

Fontos változás, hogy a piac közel negyede azonnal beköltözhető új lakásokat jelent. Növekednek a lakások méretei, átstrukturálódás figyelhető meg, még a központhoz közeli, jó fekvésű részeken is. A Pest környéki társasházi fejlesztések az elmúlt években nem vezettek egyöntetű sikerre, azonban ezen a szegmensen belül is érdemes differenciálni. A Budapesttől északra fekvő településeken számos sikeres projektre látunk példát, elsősorban a déli agglomerációnál jobban megoldottabb elővárosi közlekedés miatt.

Vita az irodákról és a bérleti díjakról is

Az Ecostat felmérése szerint az "A" kategóriás irodák ára átlagosan 8,1 százalékkal, a "B" kategóriás irodák és az új logisztikai ingatlanok eladási ára várhatóan 7,7 százalékkal növekedhetnek a következő félévben. Ennél sokkal visszafogottabb prognózist ad a GKI, amely 1 százalékos országos átlagnövekedéssel számol 2006-ra. Az országon belüli eltérések egészen szignifikánsak is lehetnek, legrosszabb a helyzet Pest megyében, ahol 1 százalékot jósolnak, szemben a nyugat-magyarországi 2,7 és a budapesti 2 százalékkal.

Mind a fővárosi, mind a vidéki piacok túlkínálatosak, a GKI által megkérdezett fővárosi ingatlanos cégek 14 százaléka nagy, 69 százaléka kisebb túlkínálatról, míg 17 százaléka kiegyensúlyozott piacról beszélt. Nyugat-Magyarországon valamelyest erősebb a túlkínálat, mint a keleti régiókban.

A GKI várakozásai szerint a bérleti díjak növekedése ugyan némileg magasabb lesz, mint az értékesítési áraké, de az infláció általános ütemét vélhetően nem haladják meg. Ehhez képest az Ecostat elemzése jelentős drágulást lát indokoltnak. A legnagyobb mértékű bérleti-díj emelkedést az új lakóépületeknél (9,6 százalék), az új kereskedelmi építményeknél (6,3 százalék), az "A" kategóriás irodáknál és az új logisztikai ingatlanoknál (6 százalék) várják. A használt kereskedelmi és ipari építmények bérleti díjai várhatóan 5-5,9 százalékkal növekszenek. A legalacsonyabb bérleti-díj emelkedés a használt logisztikai ingatlanoknál prognosztizálható (4,8 százalék).

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.