Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Ellentmondásos a lakáshitel-tervezet

2003.05.26. 11:23
Több ponton is hibás a lakáshitel-támogatásról szóló készülő kormányrendelet - tudta meg a NAPI Gazdaság. A bankok még lobbiznak a támogatás emeléséért.
Ellentmondásos, hogy a kizárólag új lakásra felvehető úgynevezett kiegészítő kamattámogatású hitelek esetében a kamatplafon 6 százalék, míg ha az új ügyfél új lakásra jelzáloglevél-támogatású hitelt vesz fel, akkor a kamat csak 5 százalék. Vagyis új lakásra a két hitelfajtánál más-más kamatot kell felszámítani.

A bankot és az ügyfelet is támogatják

A kiegészítő kamattámogatású hitelnél ráadásul a bank és az ügyfél is kap támogatást, ez a konstrukció mégis drágább lenne a rendelet szerint. Jelenleg a bankokban a kiegészítős hitel éppen hogy 1-2 százalékkal kedvezőbb kamatozású, mint a csak jelzáloglevél-támogatású.

Hiba van magával az állami támogatással is. A használt lakásra adott hitelnél az állampapír-referenciahozam 105 százaléka jár, ennyi a kiegészítő típusúnál is. Az új lakásra felvett, jelzáloglevél-támogatású hitelnél azonban az állam csak a referenciahozam 105 százaléka mínusz egy százalékot ad. A bankok ez utóbbi hitelen így csak kis nyereséget érnének el, különösen az évente változó kamatozásúnál.

Még lobbiznak a bankok

A NAPI Gazdaság információi szerint egyébként a drasztikusan csökkenő állami támogatás ellen egyes bankok még mindig erős lobbizást folytatnak, de a módosítás alapeleme - a támogatást az állampapírhozamhoz kötik - már nem változik. Kérdés, hogy a bankok kicsikarhatnak-e a bejelentettnél nagyobb támogatást. Úgy tűnik, a Pénzügyminisztérium hajthatatlan, így a bankoknak az utóbbi egy év extraprofittal járó hitelezéséről végérvényesen le kell mondaniuk.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!