Emőke
8 °C
19 °C

Kapós a pesti belváros

2004.01.15. 08:45
Külföldiek - elsősorban írek és angolok - inváziója indult meg a budapesti lakáspiacon, miközben készül az ingatlanszerzésüket szabályozó rendelet módosítása.

A Belügyminisztériumnál készül a külföldiek ingatlanszerzését szabályozó rendelet módosítása, ám erre a felhatalmazást a földtörvény adja meg, amely még várat magára. A rendelet technikai és tartalmi változásokat egyaránt tartalmazhat. Az idén minden eddiginél nagyobb külföldi érdeklődés tapasztalható a főváros ingatlanpiacán. A Napi Gazdaság információi szerint csak írországi befektetők több száz belvárosi lakás megvételére adtak megbízást. Az erre a területre szakosodott Flott-Invest International Kft. munkatársa, Karcagi Yvett szerint kisebb invázió indult meg, amely szinte bizonyosan májusig el is tart.

Írek és angolok

A vevők között a legnagyobb arányban írek és angolok találhatók, de vesznek itt lakásokat norvégok és franciák is. Sokszor külön céget alapítanak a vételre. A CityCartel ingatlanközvetítő területi referense, Halama Orsolya is hasonló tapasztalatokról számolt be, de ő a befektetők között a spanyolokat is említette. A legkurrensebb ingatlanok - több közvetítő egybehangzó állítása szerint - az V. és a VI. kerületben találhatók. A gyors üzletkötés reményében ideutazó külföldiek szinte kizárólag felújított, sőt lehetőleg berendezett lakást vesznek. A keresett méret általában hetven és 140 négyzetméter közötti, az érték húszmilliótól ötven-hatvanmillióig terjed.

A közvetítők egyébként már az előző évben is észlelték a kereslet növekedését. Budapest Főváros Közigazgatási Hivatalához tavaly 1237 engedélyezési kérelem érkezett külföldi ingatlanvásárlóktól - mondta a Nap Gazdaság kérdésére Klenáncz Éva, a hivatal főosztályvezetője. A fővárosban vásárolt ingatlanok alapterülete összesen 154 ezer négyzetméter volt. Javarészt - 840 esetben - házakat és lakásokat vettek, az ingatlanvásárlás céljaként jellemzően a lakáscélt jelölve meg, de akadnak, akik cég székhelyének használják az ingatlant. Beépítetlen földterületet 17 esetben vásároltak külföldiek. A hivatal statisztikáiból kiderül, hogy a vevők már tavaly is elsősorban a belváros iránt érdeklődtek.

Az V. kerületben 109, a VI.-ban 142, a VII.-ben 92, a VIII.-ban 69 ingatlant vásároltak. Pesten a XIII. kerület is felkapott, 88 ingatlanvásárlással, a XIV. kerületben 53 ingatlan kelt el. Igen népszerű volt a II. kerület is, ahol 59 lakást vettek külföldiek, az I. és a XII. kerület iránt kisebb volt az érdeklődés. A vevők zöme alig tíz országból került ki. A legtöbb lakást - 136-ot - német állampolgárok vették, a második helyre az írek kerültek 106 ingatlannal, a dobogó harmadik fokán a román állampolgárok állnak 69 ügylettel, míg tavaly mindössze 45 osztrák állampolgár vásárolt magának Budapesten ingatlant.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.