Ágnes
-13 °C
0 °C

Kevesebb jut lakástámogatásra

2004.02.19. 08:53
A belügyminisztériumi megszorítások miatt várhatóan kevesebb jut lakáspályázatokra az idén. Egyelőre bizonytalan, mikor lát napvilágot a nemzeti lakásprogram és a lakbér-támogatási rendelet. A lakáshivatal sorsa is kérdéses.
Eddig csak sejteni lehetett, most már bizonyos, hogy tovább szigorodnak a lakástámogatás feltételei. A Belügyminisztériumnak ugyanis a Draskovics-féle megszorító csomag részeként 6,76 milliárd forinttal kell visszafognia kiadásait. A részletezésben külön kitér a javaslat az állami támogatású bérlakásprogram, valamint a lakóépületek energiamegtakarítási programja nevű előirányzatok csökkentésének szükségességére. Az indoklás szerint a korábbi évek tapasztalatai szerint jelentős maradvány képződött ezeken az előirányzatokon, vagyis a csökkentés nem lassítaná a feladat ellátását. Ezt ugyanakkor cáfolják a tények, hiszen értesülésünk szerint tavaly az utolsó fillérig kimerültek e keretek.

Az idei költségvetés BM-fejezetében egyébként 8 milliárd forintot különítettek el a bérlakáspályázatokra (tavaly még 10 milliárd forint szerepelt ezen a soron), s egymilliárdot szántak a - közkeletű néven - panelprogramra (itt tavaly 1,4 milliárddal kalkulálhattak). Ezen túl további 2,25 milliárd forintot a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium használhat fel az idén lakások energiamegtakarítási támogatására. A GKM az eredetileg tervezett időben már meg is hirdette ezt a pályázatot, ám a BM kivárt, a Draskovics-csomag véglegessé válása előtt nem "merték" nyilvánosságra hozni a pályázati feltételeket. Információink szerint azért, mert az illetékesek már jó előre tudni vélték, a megszorítások a lakáskiadásokat fogják érinteni.

Bizonytalan a lakáshivatal sorsa

Ugyancsak ez okból nem került a kormány elé eddig két fontos, lakással kapcsolatos jogszabály: a hosszú távú lakáspolitikai koncepció és a szintén hónapok óta húzódó, a vállalkozásokat ezért bizonytalanságban tartó lakbér-támogatási rendelet végleges tervezete.

A Világgazdaság információi szerint a bizonytalankodásnak más oka is van: elterjedt ugyanis szakmai körökben, hogy a nemrégiben létrehozott Országos Lakás- és Építésügyi Hivatalnak nem lesz ideje megmelegedni a BM kebelében. Tartja magát az a vélekedés, hogy a GKM-ről leválasztva megalakítják az infrastrukturális minisztériumot, s ehhez csatolják a hivatalt. Így egyesek szerint magától értetődően adódik a magyarázat: a BM könnyű szívvel von el forrásokat erről a területről a takarékosság jegyében.

A bizonytalan pénzügyi háttér és a hiányzó jogszabályok miatt viszont jócskán késlekedik a korábban oly nagyon sürgetett bérlakásépítés: a vállalkozók addig nem mernek belekezdeni a beruházásba, amíg nem kapnak kellő állami garanciát a felépített lakások folyamatos, legalább húsz éven át tartó "töltésére", a piaci lakbér biztosítására. Az egyik variáció szerint egyébként Budapesten négyzetméterenként maximum 1600 forint lenne az elismerhető havi lakbér, a kistelepüléseken ennél jóval alacsonyabb összeget határoznának meg. A benn élő családnak összjövedelme 20 százalékát kellene saját részként kifizetnie, a maradék hányadon 60-40 százalékban osztozna az állam és az önkormányzat.

Mindazonáltal van olyan eleme is a lakástámogatásnak, ami a terveknek megfelelően alakul: a gyermekek után járó szociálpolitikai kedvezmény összege áprilistól emelkedik. Az első gyermek 800 ezer forintot "ér", a második és harmadik csemete után 1,2-1,2 millió forintot fizetnek, a negyedik gyerek után megint csak 800 ezer forint jár, a továbbiak pedig fejenként 200 ezer forintot kapnak.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!