Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Újra nő a lakáshitelek száma

2004.03.01. 08:47
A kamatemelések ellenére februárban növekedésnek indult a támogatott lakáshitelek iránti igény; szakértők szerint ha felére esik idén a kereslet, az már jó eredmény.
Januárhoz képest februárban újra növekedésnek indult a befogadott lakáshitel-kérelmek száma, annak ellenére, hogy a kamatok tovább emelkedtek - derült ki a Napi Gazdaság kérdései nyomán. Hegedűs Éva, az OTP Bank ügyvezető igazgatója elmondta, ismét emelkedés tapasztalható, a hónap során befogadott hiteligény összege már néhány milliárd forintra tehető. A Földhitel- és Jelzálogbanknál (FHB) - a saját fiókok és a partnerek egy részének jelzései alapján - ugyanez több száz millió forint nagyságrendű volt.

A idei számok ugyan mindkét banknál elmaradnak a tavaly februári adatoktól - akkor az FHB 3,8 milliárd forint fölötti új hitelkérelem-befogadást regisztrált -, de tavaly decemberben, a lakástámogatási rendelet módosítása miatt sokan előrehozták a hitelfelvételüket, így várható volt, hogy az év első két hónapjában alig lesz hiteligénylés. A adatok így csak ezt figyelembe véve értékelhetők.

Az első valamire való adat arról, hogy a hitelfelvételi kedv mennyire hűlt le a kormányzat szándéka szerint, még márciusban sem érezhető majd igazán az előrehozott kereslet áthúzódó hatása miatt, ám áprilisban már valóban az akkori kamatkondíciók befolyásolják a hitelkeresletet - vélik bankárok. Megállapítható, hogy ha a kereslet tartósan a harmadára esik, az már a komoly visszaesést jelenthet erre az évre, ám ha a tavalyi hitelbefogadás felét éri el az igénylés, az már korántsem jelent akkora problémát.

A 2003 elején - évente változó kamatozással - felvett használt lakásra szóló lakáskölcsönök kamatait az OTP Bank január 15-én átárazta, s ez a 10 százalékos terhet jelentő kondíció érvényes március folyamán is. Ez jó hír azon OTP-ügyfeleknek, akiknek ezután árazódik át a hitele. A bankban jelentős az éves kamatperiódusra felvett kölcsönök aránya, az állomány 20 százalékát teszi ki. Az FHB ellenben februárban még nem emelte meg ezen termékei kamatát, ám akiknek márciusban árazódnak át a hitelei, azoknak kellemetlen meglepetést jelenthet, hogy 6,75 százalékról, ugyancsak kezelési költséggel együtt, 11 százalékra ugrik a hitel terhe. Elképzelhető, hogy ez az átárazódási kamatszint néhány hónapig is fennmaradhat. Igaz, az FHB állományában az éves kamatperiódust választók csak mintegy 10 százalékot tesznek ki.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!