Előd
5 °C
11 °C

Újra változhat a lakáshitel-rendelet

2004.03.03. 08:14
Kapcsolódó cikkek (1)
A fiatalok könnyebben juthatnának az első használt lakáshoz. A jelenlegi 5 millió forintról 8-10 millió forintra növelnék a használt lakásra felvehető hitelösszeg felső határát.
Két ponton is módosulhat a lakáshitelek kamattámogatásáról szóló kormányrendeletet - értesült a Napi Gazdaság. A jelenlegi 5 millió forintról 8-10 millió forintra növelnék a használt lakásra felvehető hitelösszeg felső határát, illetve bővítenék a lakáskorszerűsítés kategóriáját.

Önrész nélkül

A módosítás azért kerülhetett újra szóba, mert a szocpol áprilisi emelése miatt újra "kinyílik" a lakástámogatási rendelet, s ilyenkor számos javaslat kerül napirendre. A napilap úgy tudja, ez is hamarosan a Pénzügyminisztérium asztalára kerülhet. A pénzügyi körökből származó javaslat szerint a hitelhatár emelése kifejezetten a 40 évnél fiatalabb, lakással még nem rendelkező vevőknek szólna, azaz a javasolt módosítás az első - használt - lakáshoz jutást támogatná.

Az emelt összegű hitel odaítélésénél kritérium lenne az életkor, illetve hogy az igénylő nevén nem lehet lakás, míg mások a régi feltétel szerint juthatnának kölcsönhöz. Az igénylők akár önrész nélkül is kaphatnának ilyen támogatott hitelt - pótfedezetként nyilvánvalóan a szülők ingatlanjai jelenthetnek segítséget. Szakértők szerint ez nagyságrendileg nem jelentene problémát a költségvetésnek - a magas hitelkamatok miatt sem kellene hitelfelvételi rohamra számítani -, bár a módosítás széles körben szólítaná meg azokat, akik megfelelő önrész híján csak később tudnának hitelt felvenni.

Új építésű lakást sokan a magas négyzetméterárak miatt nem engedhetnek meg maguknak, hiszen még egy kisebb alapterületű, másfélszobás lakással is könnyű kimeríteni a 15 milliós hitelkeretet. A javaslat szerint a lakáskorszerűsítésre felvehető hitelek közé kellene sorolni a fűtés és a vizesblokk felújítására igényelt kölcsönöket is. Ez ugyancsak széles kört érintene, de mert ez esetben csak kisebb összegű hitelre lehet szükség, költségvetési szempontból ez sem jelentene vállalhatatlan terhet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!