Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Jönnek a diszkontált lakásárak?

2006.06.14. 08:23
A fejlesztõk még keresik a megszorítások ellentételezésének módjait. Van olyan vélemény, amely szerint nemsokára a tervasztalról történõ vásárláskor 20-30 százalékkal olcsóbban lehet majd hozzájutni a lakáshoz.

Nem könnyíti meg a kormány a lakáspiacon érintett ingatlanfejlesztõk helyzetét. A napokban vázolt szigorítások - noha még nem véglegesek és nem elfogadottak, bizonyosan a kereslet átrendezõdéséhez - egyes szakértõk szerint visszaeséséhez - vezethetnek.

Lehetnek olyan fejlesztõk, akik - akárcsak a telekáfa bevezetése elõtt - elõre hozott vásárlásra ösztönzõ kampányt indítanak. Azokra számítanak, akik szeretnék kihasználni, hogy még az idén felvehetik a támogatott hitelt. Mások azt mondják, hogy most jön el az igazi verseny ideje, amelyben mind a pénzük után futó bankok, mind a fejlesztõk új pénzügyi és marketingtechnikákat kénytelenek bevetni a túlkínálatosnak tûnõ piacon.

Borics Zoltán, a több mint ezerlakásos portfóliójú, közvetítõként is mûködõ Mareco Rt. vezérigazgatója szerint a mostaninál sokkal általánosabb lehet az, hogy a teljes összeg 85-90 százalékát csak a lakás átadásakor kell kifizetni. Ez még nem tipikus, mert a jó projekteknél most is viszonylag kényelmesen el lehet adni a lakásokat. Ezenkívül legalább három olyan új elem várható, amely nyugat-európai országokban vagy a tengerentúlon már évek óta bevetett eszköz.

Diszkontált lakásárak

Hamarosan jöhetnek a diszkontált lakásárak, ami azt jelenti, hogy a tervasztalról való vásárláskor ténylegesen nyomott áron (20-30 százalékkal olcsóbban) lehet hozzájutni a lakáshoz az elkészültekor érvényes árhoz képest. Könnyen elképzelhetõ, hogy nem kell kötelezõen megvenni a garázst, bérelni is lehet majd. Végül, de nem utolsósorban jöhet az úgynevezett fejlesztõi hitel; ez egy külön termék külön feltételrendszerrel, s ennek mértékével csökkenthetõ lesz a fejlesztõ által fölvett projekthitel.

Még nem szalad elõre ennyire a több ezer otthon építésében érdekelt Autóker Holding. A cég értékesítési igazgatója, Aradi Ferenc a kereslet visszaesésével kapcsolatban így fogalmazott: az Autóker továbbra is fejleszt és stabilnak érzi a piacot, és most is érvényesnek tartja azt a megállapítást, miszerint a jó helyre, jól kitalált és jól kivitelezett ingatlanokra lesz kereslet. Továbbra is erõsnek ítéli a belvárosi piacot, és a VII. kerületben új, 300 lakásos fejlesztést tervez a közeljövõben. A támogatott hitelek kivonásától azért nem tart, mert ez eddig sem volt meghatározó a cégnél, ráadásul vannak eleve drágább kategóriájú lakásaik is, amelyekre nem igényelhetõ a támogatás.

Még bármi lehet

Többen kifejtették: nagyon sok függ attól, végül milyen intézkedések születnek. A Futureal csoportnál egyebek mellett azt emelték ki, hogy még sok a bizonytalanság. Nem világos például, hogy a sok devizaalapú hitelt mennyire befolyásolja a forint árfolyamának jelentõs ingadozása. Azt sem tudni - mondták a cégcsoportnál -, hol húzzák meg a határt az ingatlanadónál. Ha túl alacsonyan, akkor az visszafoghatja a kereslet egy részét. Hozzáfûzték azonban, hogy az egyensúly felé viheti a piacot az, ha a bankok most már sokkal többféle, valóban egymással versenyzõ termékkel jelennek meg és jobban kihasználják a lízingben rejlõ lehetõségeket.

Borics Zoltán azzal egészítette ki mindezt, hogy szerinte fölértékelõdhet a most még megszerezhetõ, támogatott lakáshitel. Illy Péter, a fõvárosi - különösen a XIII. kerületi - piacon meghatározó szereplõnek számító AL Holding vezérigazgatója az általános kereslet csökkenését vetítette elõre a Portfólió.hu-nak nyilatkozva. Szerinte a lakásvásárlók eddig sem a kedvezmények miatt döntöttek lakáskölcsön felvétele mellett, marginális hatást azonban ebben az esetben sem lehet kizárni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.