Vilma
-7 °C
4 °C

Titkos szerződések és feketelista

2005.04.14. 12:30
Könnyű és olcsó lakáshitel, ingyenes értékbecslés, kisebb kamat, kevesebb folyósítási jutalék - a nagy verseny miatt a lakáshiteleket kínáló bankok reklámjaikban minden megígérnek. Cikksorozatunk első részében rámutatunk, milyen buktatói lehetnek a lakáshitelnek.
A Fészekrakó program bevezetése óta fellendült a kereslet a lakáshitelek iránt, a kormányzat az év végére 8-10 ezer hitelszerződés aláírását jósolja. Az érdeklődőknek azonban résen kell lenni, és sok utánajárással kell számolni, míg eljutnak a szerződés aláírásáig a lakástulajdonossal, illetve a bankkal.

A program egyik legfontosabb eleme, hogy azok a fiatalok is lakást tudjanak venni, akiknek nincs elzálogosítható ingatlanjuk, illetve több millió megtakarított pénzük. A programmal a 30 év alattiak ezért tíz százaléknyi önrésszel is lakást tudnak venni. Az önrész lehet készpénz, szolcpol, munkáltatói vagy önkormányzati támogatás - az utóbbi három esetben tehát készpénz nélkül is lakáshoz juthatna a fiatal. A hitelfelvétel előtt azonban nagyon sok költséggel kell számolni.

Tíz százalék foglaló

Hitelkérelmet csak akkor lehet benyújtani, ha már van aláírt adásvételi szerződés a megvásárolni kívánt lakásról. Az építtetők azonban minimum tíz százalék foglalót kérnek, amit az általuk megadott számlára kell átutalni, tehát ezzel az összeggel rendelkeznie kell a lakásvásárlónak. Csak az építtető jóindulatán, és a bankkal kötött szerződésén múlik, hogy megelégszik-e kevesebb foglalóval.

A foglalót azért kell kifizetni, hogy a szándék komolyságát jelezze a lakásvásárló. Ha a szerződés a vásárló hibájából mégsem jön létre, például nem kapja meg a hitelt a banktól, akkor elveszítheti a foglalót. Ez 10-12 milliós lakásnál 1-1,2 millió forintot jelent. Hogy megelőzzük a pénz elvesztését, érdemes előzetesen megkeresni a bankot, mekkora hitelt hajlandó adni.

Előzetes hitelbírálat

A hitelkérelem beadása előtt egyes pénzintézeteknél lehet előzetes hitelbírálatot kérni. A legtöbb banknál csak előzetes hitelfelmérésre van lehetőség, vagyis az ügyfél által beadott adatok alapján tájékoztatják, hogy mekkora hitelt vehet fel. Ez a helyzet az OTP Banknál, az Inter-Európa Banknál, a HVB-nél, a CIB-nél, az Erste Banknál és az ELLÁ-nál. Ezekben az esetekben nem vizsgálják a banki feketelistát, azt csak a hitelkérelem benyújtása után nézik meg. Az ELLA banknál ötezer forintért megnézik a feketelistát.

A Budapest Banknál 15 ezer forintért végeznek előzetes hitelvizsgálatot. Az MKB-nál ingyenes az előzetes hitelbírálat, a pénzintézet kötelezettséget vállaló nyilatkozatot is tesz. A Raiffeisen banknál a hiteligénylés benyújtható adásvételi szerződés nélkül is, ekkor tudják elvégezni az előzetes hitelbírálatot. Mindhárom pénzintézetnél leellenőrzik a banki feketelistát.

A törlesztés napja

Törlesztésnél fontos lehet, az adott hónapban melyik napra esik a havi részlet kifizetése, hiszen van olyan, aki a hónap elején kapja meg a fizetését, de előfordul olyan, a hónap közepén van a fizetésnap. Megkérdeztük a bankokat, van-e lehetőség a törlesztés napjának megválasztására.

Az OTP Banknál és a HVB-nél a törlesztés esedékessége a kölcsönszerződésben rögzített nap, amit a bank határoz meg. Az ELLÁ-nál a törlesztés napja a folyósítás napja, de tervezik annak bevezetését, hogy az ügyfél maga választhassa meg, a hó melyik napján törlesztene. A bank javaslata, hogy addig a folyósítás napjának megválasztásával befolyásolják a törlesztés napját. Ugyanez a helyzet a Raiffeisen Banknál.

Az MKB-nál 1-28. között az ügyfél kiválaszthatja, mikor törlesztene, és a CIB-nél is van erre lehetőség. Az Erste Banknál a törlesztés napja minden hónap 15-e. Az Inter-Európa Banknál a hiteltípustól függ a törlesztés napja: piaci kamatozású deviza és forint jelzáloghiteleknél elseje és 15-e, Lakáshitel Max-nál 10-e, Lakáshitel Plusznál pedig 20-a a törlesztés napja.

Titkos szerződések

A HVG március közepén megjelent számában egy olyan esetről számolt be, hogy a bank nem adta oda tanulmányozásra a szerződést. Sőt, a cikk szerint, miután a hitelfelvevő ügyvéddel jelent meg az aláírásnál, és kifogásolt bizonyos részeket a szerződésben, az ügyintéző úgy ítélte meg, hogy az ügyfél mégsem hitelképes, és végül nem adtak hitelt. Az Index kérdésére majdnem mindegyik pénzintézetnél azt állították, hogy kiadják előre a szerződést.

Az Inter-Európa Banknál úgynevezett átbeszélésre is lehetőség van, vagyis elmagyarázzák a szerződés tartalmát. Az Erste Banknál azt közölték, hogy kérésre a szerződésmintát kiadják. A Budapest Banknál, a Raiffeisennél, a CIB-nél és az OTP Banknál átadják a szerződést előzetesen, a HVB-nél akár e-mailben is kiküldik.

Az ELLA válasza szerint vannak ugyan szerződésminták, de minden hitelügylet annyira egyedi, hogy szerződésmintával nincs kisegítve az ügyfél. Emiatt a konkrét szerződést először csak szerződéskötéskor látja az ügyfél, akkor kell alaposan áttanulmányoznia.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.