Salamon
7 °C
13 °C

Elriasztják a lakáshitel-igénylőket?

2003.07.18. 08:38
A lakáshitel-igénylők számára riasztó lehet, hogy a kormány legújabb tervei szerint megszűnik jövőre a törlesztés után szja-kedvezmény. Ez eddig évente 240 ezer forintos megtakarítást jelent a havonta legalább ötvenezer forintos törlesztőrészletet fizető és legalább havi húszezer forintnyi szja-val rendelkező adós részére.
A kormány eltörölné a lakáshitelek törlesztőrészlete után igénybe vehető adókedvezményt - jelentették be csütörtökön. Ennek mértéke jelenleg a hitel éves tőke- és kamattörlesztésének negyven százaléka, de legfeljebb 240 ezer forint.

A kormánymegbízott meglepődött

A döntés az éppen szabadságát töltő Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízottat is meglepte, mivel elutazása előtt még egészen más volt az álláspont - írja a Napi Gazdaság. A politikus hangsúlyozta azonban, hogy több szakértő is inkább az adókedvezmény megszüntetését, mint a kamattámogatás megkurtítását szorgalmazta.

Nem megszüntetésről, igazságosabbá tételről volt szó

Csabai Lászlóné június 3-án volt az Index Törzsasztalának vendége. A legtöbben a lakáshitel törlesztőrészlete után igénybe vehető adókedvezmény sorsáról faggatták. A kormánymegbízott ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: "az alapelvek a következők: akik felvették a hitelüket, azok számára az adókedvezmény igénybevételének idejét meghatározzák, és így kiszámíthatóvá válik. A szakemberek javaslata szerint az adótámogatás jelenlegi összege és felső határának megtartása mellett azt a kamat mértékéig célszerű biztosítani."

Csabainé a Napi Gazdaságnak most úgy nyilatkozott: erről még lesznek egyeztetések, és a végső szót úgy is a parlament mondja ki. A gazdasági napilap is figyelmeztet arra, hogy korábban még csak a kedvezmény "igazságosabbá tételéről" volt szó.

A hitelképességet nem befolyásolja

Sokan annak tudatában vettek fel ilyen hitelt, hogy adókedvezmény is jár hozzá - állítják a Napiban szakértők. Véleményük szerint a döntés hatásaként egyes hitelezési sávokban csökkenhet, későbbre tolódhat a lakáshitel felvétele.

Bankárok a lapnak elmondták, hogy a hitelképességet nem befolyásolja a kedvezmény eltörlése, mivel azt a bankok eddig sem vették számításba, amikor az egy-egy igénylő által felvehető hitelösszeget megállapították. A hitelek értékesítésekor ugyan jó marketingfogásnak számított az adókedvezmény hangsúlyozása, de a korrektebb ügyintézők kiemelték, hogy ez a támogatás akár évente változhat.

A lakás-takarékpénztárak járnak jól?

Szakértők úgy vélik, hogy ez a döntés a lakás-takarékpénztárak jelzáloghitellel kombinált termékeinek malmára hajtja a vizet. Ugyanis ez a két különböző hitelintézeti termék egyelőre még összekapcsolható, így kétféle állami támogatás vehető igénybe.

Az egyik a lakástakarékbetét-gyűjtéshez adott pluszpénz, a másik a jelzáloghitel kamattámogatása. Ilyen termékkel a most egyesült Fundamenta-Lakáskassza Rt. már régóta rendelkezik, míg az OTP Lakás-takarékpénztár Rt. nemrég indította el az új kombinált terméket.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.