Miklós
-7 °C
2 °C

Vonzóbbak a lakástakarékok

2004.01.15. 09:00
Kapcsolódó cikkek (1)
A lakástakarékok az eddiginél vonzóbb alternatívát jelenthetnek, hiszen a vállalandó törlesztőrészletek - legalábbis a futamidő első részében - alacsonyabbak lehetnek a bankokénál, illetve az ügyfél zsebre teheti a megtakarításai után járó megemelt állami támogatást is.
A lakástakarék-pénztárak a bankok kölcsöneivel kombinált konstrukciókkal igyekeznek részesedni az ingatlanhitelek iránt megnövekedett keresletből: ehhez pont a megfelelő időpontban jött az állami támogatás tavalyi megduplázása.

A lakástámogatási rendelet decemberi módosítása ezzel együtt nem hagyta érintetlenül a lakáshitellel kombinált konstrukciókat sem, hiszen a bankok átárazásai miatt drágultak ezek a termékek is. Az OTP pénztárának honlapján szereplő tájékoztató szerint az OTP Jelzálogbank Rt. és OTP Lakás-takarékpénztár Rt. közös lakáshitel-konstrukciójánál - a december 22-e után beadott hitelkérelmeknél - új lakásoknál hat, használt lakásoknál nyolc százalék kamatot, illetve mindkét kölcsönnél két százalék kezelési költséget számítanak fel.

A drágulás ellenére a banki kölcsönnel kombinált pénztári konstrukciók szerepe erősödhet a piacon. Ennek egyik oka, hogy a használt lakások vásárlásához maximálisan igényelhető hitelösszeg ötmillió forintra csökkentése miatt a pénztárak által kínált vegyes konstrukciók már egyáltalán nem számítanak "kevésnek", hiszen ekkora összeg előteremtése ezek segítségével is megoldható. Komoly vonzerőt jelenthet a pénztári megtakarításokhoz járó maximum évi 72 ezer forintos állami támogatás is, és az, hogy kezdetben a törlesztőrészletek alacsonyabbak a csak banki konstrukcióknál megszokottnál, ami nem elhanyagolható szempont a havi befizetések összegére érzékeny lakossági ügyfeleknél.

A pénztárakkal szemben hangoztatott gyakori kifogás, hogy - a saját konstrukcióiknál - legalább négyéves megtakarítási idő után juthat hitelhez az ügyfél. A támogatott hitelek jelenlegi, a pénztárakénál magasabb kamatait figyelembe véve ugyanakkor veszít a súlyából ez az érv is.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!