Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Nincs túlkínálat a lakáspiacon

2005.11.30. 11:53
Túlkínálatról nem beszélhetünk a budapesti lakáspiacon, azonban szakadék húzódik meg a keresleti - kínálati oldal között a lakások árában. Míg a lakáskeresők 7 százaléka tudna 20 millió forintnál drágább ingatlant vásárolni, addig a kínálati oldalon az újépítésű ingatlanok 60 százaléka, a régebbiek 36 százaléka tartozik ide - derül ki a Media Wise Consulting kutatásából.
A kutatás jelenlegi állása szerint Budapesten közel 26 ezren gondolják úgy, hogy a következő év során lakást kívánnak vásárolni. Ez a budapesti háztartások 3,5 százaléka, ami lényegesen magasabb a GKI által prognosztizált, országos 1,4 százaléknál. A felmérést végző társaság szerint ha figyelembe vesszük, hogy jelenleg nyolcezer új ingatlan vár vevőre Budapesten, nem látható az a fajta túlkínálat, ami a befektetők, ingatlankereskedők borúlátását magyarázná. Az a MWC szerint a túlkínálat tehát általánosan nem igaz, de a piacon található lakások nagy részére mégsincs fizetőképes kereslet.

A MWC szerint a lakáskeresők azonban nem kizárólag új ingatlanok között keresnek. Pillanatnyilag a budapesti piacon 35 ezer használt lakásból is választhat, aki új helyre szeretne költözni. A jelenleg is Budapesten élő lakáskeresők - a különböző beruházások értékesítési eredményei alapján - nem több, mint 60-65 százalékát teszik ki az összes keresőnek. Ez a kutatás szerint azt jelenti, hogy a közel 43 ezres kínálathoz 43 ezres becsült keresleti piac társul.

A keresleti piac részletes áttekintésekor szembetűnő a "minigarzon korszak" hanyatlása, hiszen a vevők 91 százaléka 40 négyzetméternél nagyobb lakást keres. Lakásméret vonatkozásában a 40 négyzetméter alatti lakásoknál mutatkozik számottevő különbség keresleti és kínálati oldal között, hiszen a kilenc százalékos kereslethez húsz százalékos kínálat társul. Az egyre nagyobb, tágasabb térbe való költözés szándékát mutatja, hogy a lakáskeresők közel 40 százaléka szeretne három szobás, vagy annál nagyobb lakásba költözni. A közlemény szerint a túlzott optimizmust hivatott azonban féken tartani az a tény, hogy a 26 ezer lakásvásárló több, mint 70 százalékának el kell adnia jelenlegi lakását, hogy újat vehessen. Ez viszont újabb 18 ezer használt lakás megjelenését prognosztizálja a következő év során.

Az MWC szerint a befektetők előzetes felmérések nélkül kezdenek újabb és újabb 300 ezer forint/négyzetméter ár fölötti beruházásokba, figyelmen kívül hagyva, hogy az ingatlankeresők mindössze 11 százalék képes ezt a négyzetméter árat megfizetni. A hitellehetőségek iránti bizalmatlanságot mutatja, hogy annak ellenére, hogy a kereslet milyen távol van a kínálattól, a keresők mindössze 47 százaléka szándékozik hitelt felvenni.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.