Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Borúlátóbb a lakosság

2004.09.28. 15:34
Az Ecostat szerint a lakosság kevésbé bizakodó saját jövőjéről, anyagi helyzetét is kilátástalanabbnak tartja, mint egy évvel ezelőtt. A legtöbben közepesnek ítélik meg saját helyzetüket.
A lakossági konjunktúra-index értéke 2004 harmadik negyedévében 40,9 százalék. A bizalmi index a második negyedévihez képest 2,5 százalékponttal csökkent, de még mindig öt százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban - derül ki az Ecostat legfrissebb kutatásaiból.

A bizalmi index részmutatóinak többsége kedvezőtlenül változott, a háztartások pénzügyi helyzetének megítélése nyolc százalékponttal romlott, az ország várható gazdasági helyzetének értékelésében négy százalékpontos a csökkenés. A munkanélküliség megítélése is kedvezőtlenebb, a mutató értéke három százalékponttal esett az előző negyedévihez képest. Az inflációs várakozások megítélése negyedév alatt nem változott.

Negatív változások

A magyar háztartások gazdasági közérzete jelentősen romlott tavaly nyáron. A 2004. tavaszi felmérésig nem is javult lényegesen, év közepére viszont valamelyest optimistább lett a lakosság. A június óta eltelt három hónapban nem történt számottevő változás a lakosság anyagi helyzetének, illetve változásának megítélésében. Ugyanakkor a makrogazdasági helyzet értékelésében bekövetkezett negatív elmozdulás a továbbiakban hatással lehet a saját helyzet kedvezőtlenebb értékelésére is.

A mintában szereplők 57 százaléka közepesnek értékeli háztartása anyagi helyzetét, de továbbra is többen vannak azok, akik ennél rosszabbnak, mint akik jobbnak ítélik anyagi körülményeiket. A múlt évben bekövetkezett változások megítélése egyértelműen negatív, valamelyest még a júniusi értékeléshez képest is romlott. A háztartások 47 százaléka érzi úgy, hogy kedvezőtlenebb lett, és csak 14 százalék azt, hogy többé-kevésbé javult háztartásának anyagi körülménye. A jövőre irányuló várakozások összességében megfelelnek a júniusi várakozásoknak. A kérdezettek 31 százaléka tart háztartása helyzetének jövőbeli romlásától, ennél 6 százalékkal kevesebben, 25 százalékuk vár javulást.

A lakosság 39 százaléka nem érez változást háztartása pénzügyi helyzetében az egy évvel korábbi állapothoz viszonyítva.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.