Judit
3 °C
6 °C

Csökken a lakáshitelek kamattámogatása

2003.05.13. 12:01
A Pénzügyminisztérium szeretné, ha a lakáshitelek támogatásának csökkentéséről gyorsan döntene a kormány. Ha a politika nem készteti a minisztériumot komoly finomításra, a kabinet már szerdai ülésén tárgyalhat a lakástámogatási rendszer módosításáról. Az biztosra vehető, hogy visszamenőlegesen nem módosítanak a hitelfeltételeken, de a kamattámogatás csökken, és változhat az adójóváírás rendszere is.
Amennyiben a pénzügyminisztériumban elkészült tervezetről már szerdán tárgyal a kabinet, a változások akár június elsejétől hatályba léphetnek - írja a Napi Gazdaság. Ha a pénzügyi tárcának még finomítania kell a javaslaton, akkor várható, hogy az új rendszer bevezetése legalább egy hónapot csúszik. Abban egyetértés mutatkozik, hogy az új szabályok csak az életbelépésük után benyújtott hitelkérelmekre vonatkoznak majd.

A kamatteher és a futamidő nem változik

A kormány képviselői egyébként is határozottan állítják, hogy visszamenőleges hatállyal semmilyen változtatás nem lesz a lakástámogatás rendszerében. Gál J. Zoltán kormányszóvivő kedden kiadott közleménye úgy fogalmaz: a kormány nem tervez visszamenőleges hatályú változtatásokat a lakáshitelezéshez nyújtott állami támogatásokban, mert az ellentétes lenne a kormány által vallott elvekkel és a jogállamisággal egyaránt.

A kormányszóvivő közölte azt is, hogy a kabinet tervei szerint az önálló otthon megteremtéséhez a jövőben hitelt felvevők számára sem változnak lényegesen a pénzügyi feltételek. Változatlan marad tehát a lakáshitel futamideje és az adós kamatterhe is. Gál J. Zoltán közlése szerint a kormány nem szűkíteni, hanem bővíteni akarja azt a lehetőséget, hogy a lakással nem rendelkezők otthont teremtsenek maguknak.

Csökken a kamattámogatás

Fidesz: alkotmányossági aggályok
A Fidesz-frakció szerint alkotmányossági aggályokat is felvet, ha csökkentik a lakáshitelek kamattámogatását. A Fidesz szeretné elérni, ha a kormány letenne erről a szándékáról. Varga Mihály szerint a kabinet ebben az esztendőben 30 milliárd forinttal kevesebbet költene lakástámogatásra. Hozzátette: csapás lenne a kamattámogatás és az adókedvezmények csökkentése, a hitelplafon bevezetése, illetve köztisztviselők kölcsönfelvétele esetén az állami kezességvállalás megszüntetése. Mádi László szerint a kamattámogatás csökkentésével jelentős emelkednek a hitellel rendelkezők törlesztő részletei.

A várható módosításokról Gál J. Zoltán úgy fogalmazott, hogy azok azt szolgálják: a támogatások és kedvezmények valóban azokon segítsenek, akiknek erre a legnagyobb szükségük van. Az infláció mérséklődése lehetővé teszi a bankoknak nyújtott kamattámogatás mérséklését, éz a lépés csökkenti a bankok nyereségét, de nem érinti a hitelfelvevőket - olvasható a szóvivői közleményben.

A kamattámogatás mértéke a pénzügyi tárca elképzelései szerint 10-ről 6 százalékra csökkenne, és megszűnne a bankok adott 2 százalékos költségtérítés. A Napi Gazdaság úgy tudja, a bankok 6 helyett 8 százalékos kamattámogatást szeretnének elérni, és remélik, hogy a jövőben is kapnak valamekkora költségtérítést.

A meglévőt nem kell eladni

A gazdasági lap információi szerint a kiszivárgott hírekhez képest több helyen finomodott a PM tervezete. Így például kikerült a tervezett módosítások közül az, hogy annak, akik kedvezményes hitelt kap, régi otthonát el kelljen adnia, és az abból befolyt pénzt előtörlesztésre kelljen fordítania.

Az eladási kényszer azért lett volna a hiteligénylők számára különösen kedvezőtlen, mert sokan - elegendő készpénz híján - meglévő, nehezen vagy rossz áron eladható ingatlanjukat kiegészítő ingatlanfedezetként vonták be a kölcsönfelvételbe. Az eladási kényszer megszüntetné ezt a lehetőséget, amelynek népszerűségét jelzi, hogy azt egyre több pénzintézet teszi lehetővé.

Változhat az új lakások vásárlásának támogatása is. A Napi Gazdaság szerint csökkenne a jelzáloglevél kamattámogatása, de nem változna az ehhez járó úgynevezett kiegészítő kamattámogatás mértéke. Mindez ahhoz vezethet, hogy a használt és az új lakások hiteleinek kamatterhei nagyjából azonos, 6 százalék körüli értéket érnek el.

Az adójóváírás szabályai is módosulhatnak

A lakáshitelekhez kapcsolódó adókedvezmény-módosítást is tervezi a kormány. Jelenleg az éves tőke- és kamattörlesztés 40 százalékával, de legfeljebb évi 240 ezer forinttal csökkentheti személyi jövedelemadóját az, aki lakáskölcsönnel rendelkezik. A változtatásra a Napi szerint több terv készült, ezek egyike szerint a jövőben a teljes törlesztés 40 százaléka lehet a támogatás, de az legfeljebb csak az éves befizetett kamat mértékét érheti el. Egy másik, szigorúbb elképzelés szerint nem a teljes törlesztés, hanem csak a kamatfizetések 40 százaléka vonható majd le az adóból.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.