Miklós
-7 °C
4 °C

Eltűnik a Lánchíd?

2005.05.24. 08:06
Egy törvénytervezet hatására engedményezhetővé válhatnak az APEH-tartozások. Közben bizonytalanná vált a Lánchíd program jövője is, amelynek keretében a GKM elsősorban mikro- és kisvállalkozások részére nyújtana faktoring szolgáltatáshoz kamattámogatást.

Már készül az a törvénytervezet, amely lehetővé tenné az APEH-tartozások engedményezését, vagyis az ilyen követelések is faktorálhatóvá válnának - tudta meg a Napi Gazdaság. Ez jelentősen megdobhatja a faktoringpiac növekedését, amire szükség is van, hiszen idén eddig nem túl rózsás a kép.

Valamennyi szereplő élénkebb piacot várt erre az évre, s most mégis lassabban indulnak be az üzletek a kis- és középvállalatoknál (kkv), aminek az okait nem igazán találják a faktorcégek - mondta lapunknak Rédei Gabriella, a Magyar Faktorszövetség (MFSZ) elnöke. Közben bizonytalanná vált a Lánchíd program jövője is.

Bizonytalan a Lánchíd program

A Lánchíd Faktoring Programban mikro- és kisvállalkozások részére nyújtott faktoring szolgáltatáshoz a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) kamattámogatást biztosít. A Napi Gazdaság kérdésére a GKM-ben Pogácsás Péter, a tárca kkv-kért felelős főosztályvezető-helyettese megerősítette, már zajlik az ezzel kapcsolatos felülvizsgálat. Elmondta, hogy a program beindításakor volt egy gyors felfutás, a belépő faktorcégek a meglévő ügyfélkörüket behozták a rendszerbe, ám ezt követően megállt a növekedés, s nem érte el a megcélzott kis- és középvállalkozásokat.

AZ EU nem engedi

A GKM ráadásul a nagy áruházláncok élelmiszer- és agrártermék-beszállítóit is szeretné segíteni, ám ez a Lánchíd programon belül - miután az EU ezt nem engedi - nem megy. Ezért az áruházláncokkal készülnek megállapodást kötni, hogy e kör számára kedvezőbbé válhasson a faktorálás. A Lánchíd program átgondolása mellett szól, hogy szűkültek a GKM forrásai is - tette hozzá Pogácsás. Az még nem dőlt el, hogy az új mellett megmarad-e, akár szűkebb formában is, a Lánchíd program.

Akárcsak tavaly, idén is kiszorulhatnak a faktorcégek az agrártámogatások előfinanszírozásából - állítja a faktorszövetség elnöke. Rédei szerint most is azoknak a szereplőknek juthat a piac, akiknek tavaly. Így az OTP Banknak, amely például már létre is hozta a kamarákkal közös cégét erre a feladatra. Az agrárfaktoringban további nehézséget okoz a faktoroknak, hogy nagy lesz a verseny azokért a gazdálkodókért, akiket finanszírozni lehetne. Az elnök úgy látja, a szövetségük által kezdeményezett faktoringtörvény megalkotásában idén már nem történik előrelépés, s egyelőre az is bizonytalan, hogy az MFSZ által kívánatosnak tartott új jogszabály megalkotásának milyen a fogadtatása a Pénzügyminisztériumban.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.