Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Megvan az első leminősítés

2006.10.04. 10:50
Egy fokozattal lejjebb sorolta az ország és a jegybank devizaadósságainak osztályzatát a Japan Credit Rating. Míg a többi nemzetközi hitelminősítő még csak figyelmeztette az országot, a JCR előzetes jelzés nélkül lépett. Így is A kategóriások maradtunk, de már mínuszos jelzéssel. A japán döntés egy rossz sorozat kezdete lehet. A forint árfolyama lejtmenetben.

Februárban még megvárta a három nagy (Moody's, S&P és Fitch) egyikének a lépését, és csak a Moody's-leminősítés után sorolta lejjebb az országot a Japan Credit Rating (JCR), most azonban a távol-keletiek voltak az elsők. A JCR szerdán "A"-ról "A-" besorolásúvá minősítette át az ország és a jegybank hosszú lejáratú devizaadósságát.

A kilátások stabilak

A JCR a forintadósság besorolását az "A" kategóriában tartotta, és továbbra is stabil minősítést adott mindkét adósságállománynak. A JCR a döntést a kedvezőtlen magyar államháztartási helyzettel és kilátásokkal indokolta.

A JCR nincs benne a leginkább figyelt hitelminősítői hármasban. A hír elsősorban a japán befektetők számára lehet fontos, akik a legnagyobb arányban tartják az összesen 325 milliárd japán jenben denominált magyar adósságpapírokat, ami a külső adósság mintegy 16 százaléka - kommentálta a fejleményt a Portfolio.hu-nak Tóth Gyula, a BA-CA bécsi elemzője.

A Napi Online szerint a JCR indoklásának első helyén az szerepelt, hogy a 2006-os pénzügyi hiány jobban nőtt a JCR korábbi előrejelzésénél, és a deficit lefaragását bizonytalanná teszi, hogy ahhoz átfogó pénzügyi reformot kellene végrehajtani, ennek részeként átalakítva a nyugdíj- és az egészségügyi rendszert is.

Egy rossz sorozat kezdete?

A JCR lépése korántsem nem előzmények nélküli. Szeptember 20-án már bejelentette a Fitch Ratings, hogy Magyarország devizaadósi besorolását ugyan a "BBB+", forintadósi osztályzatát pedig az "A-" kategóriában hagyja, de a kilátást a korábbi stabilról a leminősítést valószínűsítő negatívra rontja le.

Egy nappal azelőtt a Standard & Poor's - amely már korábban negatív kilátásúnak minősítette a magyar adósságállományt - közölte: egyelőre nem ront a minősítésen, de ha a belpolitikai válság és a kormányellenes tüntetések miatt felpuhulnak a reformtörekvések és a megszorítási tervek, akkor lejjebb sorolhatja a magyar devizaadósi besorolást.

A sorban az utolsó eddig a Moody's volt, amely szeptember 22-én vette felülvizsgálat alá Magyarország devizában és forintban kibocsátott államkötvényeire, valamint a devizában fennálló bankbetétekre vonatkozó A1-es adósminősítési osztályzatát, sőt kedden a főváros minősítését is vizsgálni kezdte.

A felülvizsgálatok eredménye mindhárom hitelminősítőnél a lejjebb sorolás vagy a kilátások rontása lehet. A Moody'snál A1 kategóriájú, negatív kilátású a magyar besorolás, a Fitchnél tavaly december óta BBB+, míg az S&P-nél A- és A-2, mindkettő negatív kilátással.

Gyengül a forint

A devizapiacon tovább gyengült és egyhetes mélypontjára jutott a forint. Az euró ára tegnap még 274,50 forint közelében volt, reggel már 276 forint körül kereskedtek a közös európai pénzzel. Fél tizenegy körül az euró ára a 277 forintos szint közelébe került a Portfolio.hu jelentése szerint, igaz, innen a forint visszaerősödött némileg, és 11 előtt néhány perccel 276,36 forintba került egy euró.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!