Zalán
6 °C
19 °C

Megtorpant a gazdaság lendülete

2004.10.26. 12:58
Bár folytatódott a növekedés a magyar gazdaságban, annak lendülete mérséklődött az előző hónapokhoz képest - áll a KSH jelentésében. A legújabb adatok szerint egy év alatt jelentősen nőtt az államháztartás hiánya, kissé emelkedett a munkanélküliek száma, stagnáltak a reálkeresetek.
A magyar gazdaságban folytatódott a növekedés, lendülete azonban mérséklődött az előző hónapokhoz képest - állapítja meg a Központi Statisztikai Hivatal legújabb gyorsjelentésében. A külkereskedelmi mérleg hiánya több volt az egy évvel korábbinál. Ez egyszeri, részben módszertani tényezőkkel függött össze, a kivitelhez viszonyított relatív hiány pedig csökkent.

Hiány, bérek, infláció

A KSH megállapítja, hogy az államháztartás hiánya jelentősen nőtt. Az első háromnegyed évben az államháztartás hiánya 1,3 billió forintot tett ki, 475 milliárddal többet az egy évvel azelőttinél. Ezen belül a központi költségvetés deficitje 1 billió forint volt, 447 milliárddal több a tavalyinál.

Január-augusztusban a foglalkoztatottak száma 3,9 millió fő volt, lényegében ugyanannyi, mint egy évvel azelőtt. A munkanélküliségi ráta ebben az időszakban 5,9 százalék volt.

A reálkereset stagnált. Közelítő pontosságú becslések és számítások szerint az első félévben a nyugdíjak reálértéke nem változott, a gyermeknevelést segítő családi támogatások vásárlóereje 3-4 százalékkal, a természetbeni társadalmi juttatások volumene pedig több mint egy százalékkal nőtt.

Az első háromnegyed évben a fogyasztói árak a tavalyinál nagyobb mértékben emelkedtek. Az első háromnegyed évben a fogyasztói árak átlagosan 7,0 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőttit. Az időszak utolsó hónapjában, szeptemberben az emelkedés üteme 6,6 százalékra mérséklődött.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.