Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Osztráknak hazudták a magyar Márton-napi libákat

2002.11.08. 12:58
Hiba történt a Márton-napi libákkal a Merkur osztrák élelmiszer-áruházláncnál: prospektusában osztrákként hirdeti a szárnyasokat, amelyek valójában Magyarországról érkeztek. Az osztrák Egyesület a Fogyasztók Tájékoztatására (VKI) pénteken közleményben óvott a félrevezető reklámtól.
A Merkur prospektusában a hálózat reklámalakja, a széles karimájú kalapot és esőkabátot viselő Ano Nym a Márton-napra "osztrák korai hízott libát" ajánl, amelynek úgymond "szép élete volt a szabad mezőn, tisztességes libatenyésztőknél", s kilogrammonként 6,49 euróért kapható tisztítva. A szupermarketekben ezen az áron árult liba csomagolásán azonban - ugyan kis betűkkel, de olvashatóan - az áll, hogy a termék Magyarországról érkezett.

A fogyasztóvédők betiltanák

A VKI azonnal pert kezdeményezett a félrevezető reklám beszüntetése érdekében és kérte, hogy a bíróság további intézkedésig tiltsa azt be. A Merkur sem késlekedett: a lánc üzleteiben plakátokat helyezett ki, amelyeken tájékoztatja a vevőket a prospektusban szereplő tévedésről, valamint arról, hogy a libák Magyarországról valók.

A magyar liba is jó liba

Ulrike Vorberg, a Merkur állatorvosa az osztrák APA hírügynökség útján elnézést kért a vásárlóktól a tévedés miatt. Hangsúlyozta azonban, hogy a magyar szárnyasok sem tömött libák, hanem a szabad mezon nevelkedtek, s importjukra feltétlenül szükség van, mert Márton-nap, s az olyankor szokásos libalakomák idején csak Ausztriából nem lehetne kielégíteni a keresletet.

Magyar hetek a Merkurban

A szabadon nevelkedett és a tömött liba között a szakértők szerint az a különbség, hogy az utóbbin jóval több a zsír. A Merkur közel száz hatalmas - átlagosan 2000 négyzetméteres - szupermarketjében jelenleg magyar hetek vannak, amelyeket nemrégiben Dr. Németh Imre mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter nyitott meg.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.