Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Közel 1200 milliárdos lízingpiac

2006.01.27. 09:22
Mintegy 10 százalékkal bővült a lízingpiac 2005-ben, az előzetes adatok szerint ugyanis a Magyar Lízingszövetség tagjai több mint 1170 milliárd forintos eszközkihelyezést könyvelhettek el. Az idei évet az autóüzletág stagnálása jellemezheti, míg erősödésre a gép- és ingatlanlízing terén számítanak a szakemberek.

Az elmúlt esztendő közel tízszázalékos növekedést hozott a hazai lízingpiacon, az előzetes adatok szerint ugyanis több mint 1170 milliárd forintos eszközkihelyezést könyvelhettek el a Magyar Lízingszövetség tagjai, szemben a 2004. évi 1069 milliárddal. A növekedési ütem ugyan valamelyest mérséklődött az előző évi 11 százalékhoz képest, ám Nyerges László, a szövetség főtitkára így is örvendetesnek tartja a lízingpiac tavalyi alakulását.

A legnagyobb meglepetést alighanem a gépjárműágazat okozhatja, hiszen - bár a piaci szereplők az újautó-eladások mérséklődésére és a használtautó-szegmensben tapasztalható stagnálásra panaszkodtak - a tavalyi 795 milliárdos eszközértéket sikerült túlszárnyalni. Az előzetes adatok szerint több mint 810 milliárd forint értékben helyeztek ki ebben a szegmensben a piaci szereplők. Kérdés, hogy az egyre több helyen tapasztalható extrém finanszírozási feltételek (nullaszázalékos önerő, 120 hónapos futamidő) miként hatnak a lízingpiaci szereplőkre. A 2006-os év ennek tekintetében vízválasztónak ígérkezhet, hiszen kiderül: tudják-e tartani profitabilitásukat a lízingcégek, illetve szükségesnek látják-e az óvatosabb portfólióépítést. Ez egyes piaci szereplők véleménye szerint főként a tulajdonosokon múlik.

A profitabilitás megtartásának érdekében nem meglepő, hogy a többi üzletágra is nagyobb figyelmet fordítanak a lízingpiaci szereplők. Ezt jelzi, hogy a gép- és berendezéslízing tavalyi volumene 120 milliárd forinthoz közelít az előzetes adatok szerint, ez 45 százalékos ugrást jelent 2004-hez képest, s több mint 10 százalékkal, 150 milliárd forint fölé nőtt a tehergépjármű-lízing állománya. Az ingatlanlízing volumene pedig megduplázódott: a 2004. évi 34 milliárdról 68 milliárdra nőtt a finanszírozás mértéke, ráadásul immáron 6 százalékot hasít ki a hazai lízingpiacból.

Ami a 2006. év várható tendenciáit illeti, stagnálásra vagy csekély mértékű csökkenésre számít az autóüzletágban Mészáros György, az Erste Leasing vezérigazgatója, s ezt egyrészt az újautó-eladások számának várható alakulásával indokolta, másfelől azzal, hogy a használt gépkocsik szegmensében sincsenek már komoly tartalékok. A tavalyi növekedés valószínűsíthetően nem ismétlődik meg az idén, hiszen azt nem az autóeladások kedvező alakulása hajtotta, hanem az egy gépkocsira folyósított hitelek állományának megugrása - mutatott rá Mészáros György. Az akciók kifutását követően az önrészek mértékének lassú emelkedésével számol a vezérigazgató. Lényeges növekedést Domonkos András, a Lombard Lízing vezérigazgatója sem vár az autószegmensben, véleménye szerint ezt az évet a tavalyihoz hasonló tendencia jellemezheti majd. Valamivel optimistábban látja 2006 autófinanszírozási helyzetét Galambos Tibor, a CIB Lízing Csoport vezérigazgatója; véleménye szerint a választások kapcsán elhangzott ígéretek ösztönző hatással lehetnek a gépjárműeladásokra. Pár százalékos piacbővülést is elképzelhetőnek tart.

Ami a többi üzletág idei kilátásait illeti, a gép- és ingatlanlízing bővülését hozhatja 2006. Az előbbi szegmenstől a forgalom akár két számjegyű erősödését várja Domonkos András, s stabil növekedéssel számol Galambos Tibor is, bár véleménye szerint a tavalyi dinamika az idei évet nem jellemzi már.

Az idei év nagy kérdése a lakáslízing - véli Galambos Tibor -, hiszen ez új kihívás elé állítja a bankszektort. Ha a hitelintézetek elfogadják kiegészítő finanszírozási formaként a lakáslízinget, akkor nagy jövő előtt áll, ám ha versenytársat látnak benne, akkor nem tud jelentős piaci részesedést elérni.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!