Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Külföldi ingatlanra támogatott lakáshitel

2004.05.05. 08:05
Mivel nem készült el az államilag támogatott lakáshitel módosítása, csatlakozásunkkal felhasználhatjuk azt francia vagy akár spanyol ingatlan vásárlásához is.
Még nem készült el a lakás célú állami támogatásokról szóló kormányrendelet módosítása. A mai szabályok alapján a támogatások igénybevételének a magyar állampolgárság a feltétele. Uniós taggá válásunkkal így akár szlovákiai, olasz- vagy franciaországi lakóingatlanhoz is igényelheti a magyar állami támogatást a magyar állampolgár - hivatalos helyen nem cáfolták a Világgazdaság erre vonatkozó kérdését. A kormány szerdán tárgyalja az állami lakástámogatásokról szóló kormányrendelet módosítását, ám addig a korábbi jogszabályok szerint járnak el az ügykezelők.

Készülget

Az egyelőre csak készülőfélben lévő módosítások között szerepel majd az a félmondat, mely egyértelművé teszi: a magyar lakástámogatásokat csak a Magyar Köztársaság területén lévő, illetve felépítendő lakások esetében lehet igénybe venni. Ám jelenleg még az a módosítás sem szerepel a jogszabályban, mely a hazánkban dolgozó más tagországbeli állampolgároknak, illetve azok családtagjainak biztosít egyenlő feltételeket.

A munkavállalók közösségen belüli mozgásáról szóló rendelet megköveteli, hogy valamely tagállam másik területén foglalkoztatott állampolgára az ottani munkavállalókkal azonos szociális és adózási kedvezményeket élvezzen. A tervek szerint a kormányrendelet szövege úgy változna, hogy az "állampolgár" fogalom helyett a "magánszemély" fogalmát használja, teljesítve az uniós elvárásokat.

A külföldiek esetében a támogatás igénybevételét ma a belügyminiszter engedélyezheti. Az eljárás nem változna az EU-n kívüliekkel szemben, de úgy módosulna a szabályozás, hogy magánszemélynek nem minősülő külföldieknek kötnék engedélyhez a támogatások igénybevételét. Az engedély kiadásának a feltétele legalább öt éves magyarországi tartózkodás lenne.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.