Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Nem szeretjük lovainkat - enni

2001.08.10. 12:16
A lóhús ára egy év alatt kétszeresére emelkedett a "BSE-hisztéria" miatt. A magyar piacon a fogyasztók még nem igazán keresik ezt az egészséges alternatív élelmiszert, eltekintve talán a lókolbásztól - foglalja össze a piaci helyeztet a Magyar Nemzet cikke.
Mélyebben kell a zsebébe nyúlnia annak, aki szereti

Mielőtt Európában kitört a "BSE-hisztéria", a kereskedők élősúlyban 200-250 forintot fizettek a lóhús kilójáért. Ma már ötszáz forint feletti összeget kínálnak, ami azt jelenti, hogy egy átlagos súlyú, 360-370 kilós, hidegvérű csikóért nagyjából kétszázezer forintot kérhetnek a tenyésztők - foglalja össze a Magyar Nemzet munkatársa pénteken megjelent cikkében a lóhúspiac állását.

Zsírtalan és glikogénben gazdag

Markos László, a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Egyesület elnöke a napilapnak nyilatkozva úgy vélte, várható volt, hogy megnő a kereslet az egyik legnemesebb állat húsa iránt, hiszen az ún. alternatív élelmiszerek közül ez az egyik legegészségesebb termék. A lovak izomzata szinte zsírtalan, az energiát a cukorfélék közé sorolt glikogén biztosítja.

Olasz vágóhidakon leli halálát a magyar ló

Mivel a hazai vágóhidak néhány kivétellel nem rendelkeznek megfelelő engedéllyel, a magyar lovak többségét külföldön, főleg olasz vágóhidakon dolgozzák fel a hentesek. A hazai hentesüzletekben döntően importból származó lóhúsból készült termékeket forgalmaznak.

A Magyar Nemzet által megkérdezett kereskedők és húsüzemek arról számoltak be, hogy főként lengyelek és olaszok, kisebb mennyiségben kanadai cégek szállítanak a magyar piacra, ezért nem kizárt, hogy a hazai lovakat - feldolgozásuk után - "visszaimportáljuk".

Ezer forint fölött a lókolbász kilója

A beszállítók az elmúlt időben nem emelték áraikat, a forgalmazók és a feldolgozócégek 400-450 forintos kilónkénti áron szerzik be a lóhúst. A magyar piacon viszont drágultak a termékszármazékok, az elmúlt két hétben a lókolbász kilója például az átlagos 950 forintról ezer forint fölé emelkedett annak ellenére, hogy a kereslet itthon tartósan csökken a lóhús iránt, a magyarok ugyanis nem szívesen fogyasztják a lóból készült termékeket - nyilatkozta a Nemzetnek az egyik hús-nagykereskedelmi cég vezetője.

Elvileg gyorsan felfalhatnánk lovainkat

A szakmai egyesület elnöke, Markos László nem tart attól, hogy a megemelkedett felvásárlási ár miatt jelentősen megcsappanhat a második világháború óta alig-alig gyarapodó hazai lóállomány. Szerinte a jelenleg nyilvántartott 230-250 hidegvérű mén és 4000-4200 kanca megfelelő utánpótlást biztosít, bár nem elegendőt ahhoz, hogy a piaci igényeket a tenyésztők ki tudják elégíteni.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!