Ambrus
-7 °C
3 °C

Lombikbébi-turizmus indulhat

2004.07.02. 07:55
Kelet-európai lombikbébi-turizmus kialakulásától tartanak az unió bővítése nyomán Nyugat-Európában. A meddőség kezelése ugyanis Magyarországon és Szlovéniában jóval olcsóbb, mint nyugaton. A magyar szakértők szerint a roham még várat magára.
Az uniós bővítésnek köszönhetően beindulhat a lombikbébi-turizmus Európa nyugati feléből keletre, mindenekelőtt Magyarországra és Szlovéniába - ilyen félelmek fogalmazódtak meg a napokban az angol sajtóban. A kezelések eredményessége néhány újonnan csatlakozott országban jobb, mint nyugaton, miközben a beavatkozások díja jóval kevesebb, mintegy harmada.

Nagy-Britanniában a mesterséges megtermékenyítések 28,4 százaléka, Magyarországon a 31,9 százaléka vezet terhességhez. Ezzel szemben egy lombikbébi-kezelés díja a szigetországban 2000 és 4000 angol font között mozog, nálunk viszont alig több mint 630 fontot, pontosabban 237 ezer forintot fizet az OEP az intézményeknek egy-egy beavatkozás után.

Hirdetni kellene

A hazai meddőségi kezelések több mint 60 százalékát végző, magánkézben lévő Kaáli Intézet alapító tulajdonosa, Steven G. Kaáli professzor kiemelte: a magyar klinikák ma még nem jelentenek komoly kihívást a nyugatnak. Véleménye szerint a magyar intézményeket erőteljesen hirdetni kellene ahhoz, hogy valódi külföldi keresletet lehessen támasztani a hazai lombikbébiprogramok iránt. A kórházak saját döntésétől is függ, hogy vállalják-e külföldi állampolgárok kezelését. A Kaáli Intézet csak magyar betegeket kezel. Ezen csak akkor változtatnának, ha megszűnne az állami támogatás, a magyar betegek ugyanis nem lennének képesek kifizetni a beavatkozás költségeit.

A hozzáértők szerint azonban az árak önmagukban sem adnak még elég indokot arra, hogy valóban beindulhasson az egészségturizmus: egy meddőséget megszüntető kezelés ugyanis több hetet is igénybe vehet, ami egy külföldi kórházban, idegen nyelvi környezetben gondot okozhat. Ezenkívül - mivel a programban való részvétel nem csak a megtermékenyítésig tart, és a későbbiekben is adódhatnak problémák - a beavatkozást végző orvossal a kezelések után is célszerű tartani a kapcsolatot.

Öt kezelés ingyenes

Ma Magyarországon az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) minden rászoruló nőnek 5 alkalommal százszázalékosan támogatja a meddőségi kezeléseket, legyen az akár állami, akár magánintézményben. "Mindezek ellenére egyáltalánnem lehet azt mondani, hogy a magyarországi lombikbébiprogramok ingyenesek lennének - tette hozzá Borsos Antal, a debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója -, a betegeknek ugyanis saját zsebből kell állniuk a gyógyszerek költségeinek egy részét, ami a konkrét beavatkozás előtt akár 100-200 ezer forint között is mozoghat. A meddőségi kezeléseknél használt gyógyszerek nagy hányadát ugyanis az OEP nem támogatja." Pedig Borsos Antal szerint szükség lenne a nagyobb állami segítségre, hiszen Magyarországon lassan eléri a 2 százalékot is a lombikbébik aránya az újszülöttek között, vagyis az évente születő mintegy 96 ezer gyerekből ma már több mint 1800 mesterséges megtermékenyítés segítségével jön világra. Csak a Kaáli Intézetben például évente közel 4000 beteg kezelését végzik, az intézet 12 éves működése során pedig a több mint 25 ezer kezelésnek köszönhetően közel 7000 gyermek világrajövetelét segítették eddig elő.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!