Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

2010-ben nem lesz eurónk

2006.05.31. 12:45
A londoni elemzők elégedetlenek a kormányprogrammal, mert nem részletezi, hogy milyen eszközökkel akarja elérni a deficit csökkentését. Azt azonban feltételezik, hogy a kormány nemsokára bejelenti az eurócsatlakozás céldátumának eltolását.

Londoni feltörekvő piaci elemzők az új kormány tegnap ismertetett programjából szerdán azt emelték ki, hogy abban nem szerepel a 2010-es eurócsatlakozási céldátum. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy a kormány új, későbbi céldátumot jelent be. Az elemzések egyöntetűen megemlítik, hogy a programból hiányoznak a számszerű költségvetési tervek.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport elemzői által szerdán kiadott kommentár szerint a beterjesztett program a következő négy év reformterveinek "általános útmutatója", amely nem részletezi, hogy az államháztartási hiány miképp fog 2008-ig a GDP-érték 3 százalékára (a maastrichti feltételekben előírt felső határra) csökkenni a cég által az idei évre várt "több mint nyolc" százalékról. A program mindazonáltal említést tesz arról, hogy a tervezett deficitcsökkentés zömmel a korábban már jóváhagyott adócsökkentések feladásából ered, áll az elemzésben.

Ennyi nem elég

A JP Morgan elemzői azt olvasták ki, a kormányprogram 2007-2008-ra a gazdasági növekedés 3-4 százalékra történő csökkenésével számol, és ez illeszkedik egy "mérsékelt", 350-400 milliárd forintos költségvetési szigorító csomaghoz, amit a sajtó is rebesget.

A Goldman Sachs befektetési csoport londoni részlegének kommentárja szerint is "meglehetősen általános" a kormányprogram, és nincsenek benne "nagy meglepetések". A cégnél úgy vélik, továbbra is kérdéses, hogy a "tűzoltó jellegű bevételnövelő lépések" után a kormány miként tudja csökkenteni a kiadásokat. A "kisebb és hatékonyabb állam" megteremtése "az elmúlt négy évben is folyamatosan téma volt, nem sok eredménnyel", áll a Goldman Sachs kommentárjában. Az elemzés szerint az, hogy a programban kifejezett említés történik a politikai ciklus második felére várt bérnövekedésről és adócsökkentésről, a későbbi költségvetési lazítás komoly kockázatára utal.

A londoni Dresdner-elemzők az általuk korábban megjósolt magyarországi piaci kockázatok közül azt látják megvalósulni, hogy a kormány nem fog gyorsan előállni megfelelő mennyiségű részlettel a költségvetési konszolidációs tervekről. A Dresdner szerint a kormány a befektetői bizonytalanságot adóemelések és kiadáscsökkentések megfelelő törvénykezési programmal alátámasztott kombinációjával tudná minimalizálni. Egy ilyen bejelentés június 10-én piaci megugrást okozhat, és igazolhatja azt a széles körű helyi meggyőződést, hogy "ezúttal másképp lesz", bár erre egyelőre nincs sok bizonyíték, áll a szerdai elemzésben.

2010-es euró törölve?

A beterjesztett kormányprogram nem tartalmaz eurócsatlakozási céldátumot, csak azt írja, hogy az euró meghonosítása a gazdasági fejlődés eszköze, és nem a gazdaságpolitika célja. Ebből a JP Morgan elemzői arra következtetnek, hogy a kormány be fogja jelenteni a 2010-es céldátum halasztását, ami a szerdai londoni elemzés szerint szükséges is a középtávú reformtervek hitelességének erősítéséhez.

A Goldman Sachs is kiemeli, hogy a programban nem szerepel az euró 2010-es bevezetése, csak az, hogy a kormányzati időszak közepére teljesülnek az euróövezeti csatlakozás feltételei. Az elemzés szerint ez annak jelzése lehet, hogy a 2010-es csatlakozási céldátum "nincs kőbe vésve", de a kormány egyben fontosnak tartotta jelezni, hogy ettől függetlenül nem hagyott fel a hiánycsökkentéssel.

A Dresdner-elemzés szerint a kormány "hitelességi deficitjét" legjobban az eurócsatlakozási céldátum "mérsékelt" halasztásának bejelentésével, és egy ehhez mellékelt, hiteles reformcsomaggal lehet kezelni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.