Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Magyarországra jött a Lukoil

2004.11.09. 08:08
Kapcsolódó cikkek (1)
Ororszország legnagyobb olajtársasága, a Lukoil nyár óta 19 töltőállomást nyitott országszerte. A társaság idővel mintegy 100-120 benzinkútból álló láncot szeretne működtetni.
Megkezdte magyarországi üzemanyagtöltőállomás-hálózatának kiépítését a legnagyobb orosz olajtársaság, a Lukoil. Magyarországi érdekeltsége, a Lukoil Downstream Magyarország Kft. a nyár óta 19 töltőállomást nyitott országszerte. Van kútja Budapesten, k isebb városokban és kistelepüléseken egyaránt. Az új kutakra - nem teljes körű információink szerint - úgy tett szert, hogy azokat kisebb tulajdonosoktól vásárolta meg. Ezen, úgynevezett "fehér" kutak egy részét azután korszerűsítette, és mindegyiket átalakította a saját arculata szerinti "színes", azaz márkás kúttá.

A Lukoil töltőállomás-hálózat létesítési tervei már néhány hónapja ismertek Magyarországon. Eszerint a társaság idővel mintegy 100-120 benzinkútból álló láncot szeretne működtetni, illetve itteni piaci részesedését 15 százalékig kívánja növelni. Úgy tudjuk, hogy hálózata jövőre bővül ötven egységből állóra, tervezett nagyságát tehát leghamarabb 2006-ban éri el.

Odesszából jön az olaj

A korábbi bejelentések szerint a Lukoil a 93 százalékos tulajdonában lévő, és általa 120,7 millió dollárból felújított romániai Petrotel finomítóból kívánja ellátni magyarországi egységeit. A Ploiestiben lévő létesítményt - kis késéssel - október utolsó napjaiban adták át.

Vagyis a nyár óta működő magyarországi benzinkutak máshonnan kapták az üzemanyagot. Úgy tudjuk, hogy a Lukoil odesszai finomítója szállított gázolajat Magyarországra, a 95-ös benzin pedig más forrásokból érkezett. A Ploiestiben lévő finomító felújítás utáni üzemeltetése feltehetően korrigálni fogja a Lukoil közép-európai együttműködését a Mol Rt.-vel és az osztrák OMV-vel.

Az itteni Lukoil töltőállomá-sokon egyébként a Mol által kínáltnál 6-7 forinttal olcsóbban adják az üzemanyagot. A vevők - a kezdeti forgalmi adatok alapján - elégedettek az orosz üzemanyaggal.

Ugyanakkor Romániában is van helye a Petrotel olajának. A Lukoilnak ugyanis több mint 300 töltőállomása van Romániában, ezzel az övé az ottani üzemanyagpiac ötöde. (A román olajtermék kiskereskedelmi infrastruktúrájának fejlesztésére 285 millió dollárt költött.) Van továbbá tíz tartálytelepe a saját márkaneve alatt, s nemrég jelentette be, hogy ukrajnai töltőállomás-hálózatát is bővíteni kívánja.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!