Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Luxuslakások Budapest belvárosában

2006.08.16. 08:09
Elkezdődött a Belváros szívében a Palazzo Dorottya épülettömb építése, amelyben összesen 85 lakást alakítanak ki az olasz beruházók a nagyvárosi élet előnyeit és a luxust egyaránt igénylő vásárlók számára.

A fővárosban a luxusingatlanok eddig a budai II., III. és XII. kerületre voltak jellemzőek, és bár a Vörösmarty téri volt ORI-székház tetején is lesznek nagy értékű lakások, az első belvárosi luxusépület megépítésére mostanáig kellett várni. A helyzeten az olasz Fingen csoporthoz tartozó RDM változtatott, amely a Váci utca és a Vörösmarty tér közvetlen szomszédságában, a budapesti üzleti és kormányzati centrum mellett található Dorottya utcában kezdte meg a Palazzo Dorottya névre keresztelt tömb kialakítását. A klasszikus és kozmopolita életstílust elegyítő épület egy 40-45 millió eurós (11-12 milliárd forint) projekt keretében készül - mondta el a Napi Gazdaságnak Újszászi László, az olasz beruházó által a fejlesztéssel megbízott magyar Development Associates ügyvezető igazgatója.

A munkálatok júliusban kezdődtek, az első lakásokat 2007 végén adják át új tulajdonosaiknak. Az épületet a magyar Zobóki-Demeter és Társaik, illetve a londoni AJMK építésziroda közösen tervezte, a beruházás áprilisban kapta meg a hatóságoktól a szabad jelzést, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal ugyanis ekkor adta ki a jogerős építési engedélyt. A Palazzo Dorottya klasszikus jegyei abból adódnak, hogy az átalakításra kerülő épület a XIX. században Pollack Mihály által tervezett néhai Wurm-ház, amelynek belső pavilonja Hauszmann Alajos keze munkáját dicséri. A modernitás elsősorban az igénybe vehető szolgáltatásokban rejlik, a Palazzo Dorottyában új otthonra lelők ugyanis 24 órás kamerás és helyszíni biztonsági és portaszolgálatot, őrzött mélygarázst, illetve sofőrszolgálatot is kapnak a pénzükért, sőt akkor sem kell kilépniük az utcára, ha színház- vagy koncertjegyet szeretnének vásárolni.

A fásított belső udvarral rendelkező tömbben összesen 85 lakást és irodát alakítanak ki, de helyet kap benne számos üzlet, továbbá kávéház, gyógyfürdő és wellnesscentrum is. A lakások mérete széles skálán mozog, akad 39 négyzetméteres stúdiólakás és 185 négyzetméteres, három-négy hálószobás rezidencia is. Az épület hatemeletes lesz, készítenek "másfél" szintes lakásokat is belső lépcsővel, sőt az ötödik, illetve hatodik emeleten penthouse stílusú, a loftokhoz hasonló tágasságot biztosító lakásokat alakít ki a fejlesztő. A négyzetméterár átlagosan négyezer euró - a jelek szerint a viszonylag magas árak ellenére is létező igényekről van szó, mivel 46 lakást már értékesítettek. A vevők mintegy 40 százaléka magyar - mondta el Újszászi László, aki szerint ők elsősorban tényleges használatra vásárolnak, a külföldiek azonban sokan befektetési céllal. A gyors értékesítést minden bizonnyal az is elősegítette, hogy a fejlesztés korai szakaszában vásárlók beleszólhatnak lakásuk belső kialakításába.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!