Mária
-6 °C
-2 °C

M7-es: megbírságolták a Nemzeti Autópálya Zrt.-t

2006.10.26. 21:14
A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDb) megállapította, hogy az M7-es autópálya Balatonkeresztúr-Nagykanizsa közti szakasz építésére a Nemzeti Autópálya Zrt. által kiírt közbeszerzésen a Zala-Somogy Konzorcium kizárása jogsértő volt, ezért a kiíróra a döntőbizottság 15 millió forint bírságot szabott ki - tájékoztatta a Vegyépszer Zrt., a konzorcium egyik tagja az MTI-t.

Miután a döntőbizottság a szerződéskötést nem tiltotta meg, így a jogtalan kizárás ellenére az NA Zrt. által a nyertesnek nyilvánított PVT-M7 konzorciummal kötött szerződést a határozat nem érinti.

A KDb kedden hozta meg döntését, és az arról szóló hivatalos levelet szerdán postázták az ügyben érdekelteknek, ám csütörtök délutánig csak a Vegyépszer vette át a határozatot.

A Strabag sem nyert a tenderen

A döntőbizottság október 4-én tárgyalta meg a tenderen vesztes Strabag-Hídépítő alkotta Adria konzorcium, a Betonút-Vegyépszer alkotta Zala-Somogy konzorcium, valamint további két ajánlattevő beadványát, amelyben megtámadták a kiíró NA Zrt. szeptember 7-i döntését.

A beruházó döntésével a sztrádaszakasz megépítésére a Porr-Viadom-Terrag-Asdag alkotta PVT-M7 Konzorciumot választotta ki, míg a többi öt pályázatot érvénytelennek nyilvánította. Az NA Zrt. szerint a kizáró okok között formai nem volt, csak tartalmi. A kizárt pályázatok nem feleltek meg a kiírás feltételeinek, és így az NA Zrt. nem mérlegelhetett.

A nyertes a PVT-M7 konzorcium

A közbeszerzési törvény szerint október 15-én járt volna le a határideje annak, hogy a KDb döntsön a két vesztes konzorcium beadványáról, ám a határidőt - élve a jogszabály adta lehetőséggel - 10 nappal meghosszabbították.

Az NA Zrt. eközben, szeptember 15-én aláírta az M7-es érintett szakaszának megépítéséről szóló kivitelezési szerződést a nyertes PVT-M7 konzorciummal. Béni Gyöngyi az NA Zrt. szóvivője korábban az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a nyertes kivitelezők a szerződéskötést követő napokban már felvonulhattak gépeikkel az építési területre, és elkezdődhetett a munka. Ennek köszönhetően a tervezett 2008. május 31-i határidőig a nyertes kivitelezői csoport elkészülhet a 43,8 milliárd forintos beruházással.

Egyedül a Zala-Somogy Konzorciumnak adtak igazat

A KDb mostani döntésével a négy érintett - kizárt - konzorcium által indított eljárásban egyedül a Zala-Somogy Konzorcium beadványában szereplő kifogások egy részét ismerte el. A kizárást az NA Zrt. ennél az ajánlattevőnél arra alapította, hogy az nem a dokumentációban szereplő feltételek szerint adta be az ajánlatát.

A döntőbizottság megállapította, hogy az eljárás során a dokumentáció is változott. Amíg kezdetben csak kivitelezésre szólt, később kiterjedt a tervezésre is. Amennyiben a több mint 50 oldalas határozatból kikövetkeztethető, az autópálya egy szakasza olyan területen halad, ahonnan a tőzeget kitermelték. Ezen a területen csak speciális megoldással vezethető át az autópálya, amelyre az ajánlattevők eltérő megoldásokat dolgoztak ki, miután az ajánlatkérő nem adott útmutatást az ajánlattevőknek. Az ajánlat érvénytelenné nyilvánítása tehát jogsértő volt.

A Zala-Somogy Konzorcium beadványában vitatta azt is, hogy a nyertes ajánlattevő ajánlatának érvényessé nyilvánítása jogszerűen történt-e. Vagyis hogy szabályosan adta-e be a biztosítékul szolgáló bankgaranciát. A KDb úgy vélte, hogy ez szabályosan történt.

Súlyos jogsértés

A végső megállapítás úgy szól, hogy az ajánlatkérő érvényes ajánlatot érvénytelenné nyilvánított, ami súlyos jogsértésnek minősül. A Döntőbizottság a 15 millió forintos bírság mértékének megállapításánál figyelemmel volt arra a tényre, hogy a beszerzés értéke kiemelkedően magas összegű volt, továbbá arra is, hogy a jogsértés már nem reparálható.

Tímár Gyula, a Vegyépszer Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a partner céggel történt konzultáció után döntenek arról, bírósághoz fordulnak-e a már megkötött szerződés érvénytelenítésért.

Az NA közleménye

A Nemzeti Autópálya Zrt. is közleményt juttatott el csütörtökön este az MTI-hez. Ebben hangsúlyozzák: a Közbeszerzési Döntőbizottsággal ellentétben úgy ítélik meg, hogy a konzorcium kizárása az eljárásból jogos volt.

A közlemény rámutat: a Nemzeti Autópálya Zrt. által lefolytatott közbeszerzési eljárás folyamán a szakértőkből álló bíráló bizottság munkáját közbeszerzési szakjogászok, két felkért külső szakértő cég, és a tárgyban járatos műszaki szakértők is segítették. A jogorvoslati eljárásban a Nemzeti Autópálya Zrt. által csatolt, két, egymástól független szakértői vélemény tartalmát a kérelmezők nem vitatták, de a Közbeszerzési Döntőbizottság nem fogadta el - teszi hozzá a közlemény.

Miután a kiadott határozat vitatott tárgya műszaki-szakmai probléma, a megoldási lehetőségeket a Nemzeti Autópálya Zrt. szakmai körben kívánja elemezni, illetve további jogi út lehetőségét is vizsgálja.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.