További Magyar cikkek
Ez - vélik a tárcánál - bizonyosan nem fogja csökkenteni a hazai mákfogyasztást. Ilyen következményekkel járó intézkedésekkel az Európai Unióhoz való csatlakozás kapcsán sem kell számolni, így attól sem kell tartani, hogy néhány év múlva karácsonykor már nem kerülhet mákos bejgli az asztalra.
A mákkal kapcsolatban elterjedt elképzelések között más tévhit is akad. Az EU-ban ugyanis nincs egységes szabályozás a máktermelést illetően. A tagállamok a termesztés feltételeit külön-külön alakítják ki - Franciaországban és Spanyolországban például jelentős mennyiségű ipari mákot takarítanak be. A magyar köztudatban élő félelem valószínűleg azzal magyarázható, hogy a nyugat-európai országok jelentős részében a mák nem tartozik az étrendhez, ezért kereskedelmi forgalomban alig lehet kapni. Akad olyan ország is, ahol csak gyógyszertárakban árulják.
A morfintermelés 8-10 százalékát mi adjuk
Az EU-csatlakozás következtében az ipari mák esetében sem kell tartani a termelés visszaesésétől - tájékoztatta a Napi Gazdaságot Velenczei Vladimir, az ICN Magyarország Rt. Vezérigazgatóhelyettese. Magyarország egyébként a világ morfinpiacának egyik meghatározó szereplője, ugyanis a nemzetközi piacon évente értékesített mintegy 300 tonnányi hatóanyag 8-10 százalékát adja. Ez a meglehetősen nagy arány elsősorban azzal magyarázható, hogy az ágazatnak nagy múltja van Magyarországon, például a morfin mákszalmából való előállítását Kabay János szabadalmaztatta.
Magyarországon a magas alkaloidatartalmú ipari mák vetésterülete 10-16 ezer hektár között ingadozik. Ez elegendő ahhoz, hogy az ICN 30 tonnás évi kapcitású morfingyárának alapanyagot bizosítson. (Az ICN termelésének csaknem teljes egészét külföldön értékesíti.) Az ipari mák hazai termelését - szemben az étkezési mákéval - meglehetősen keményen szabályozzák. Termelésre szóló szerződést csak az ICN hat termeltetési felügyelőjével lehet kötni. A vetőmagot a cég bizosítja, s a fel nem használt mennyiséggel grammra el kell számolni. A földeket a felügyelők folyamatosan ellenőrzik, a termelő pedig a virágzástól a betakarításig őriztetni köteles az ültetvényt.
|