Natália
-3 °C
7 °C

Sokan utaztak a Malévval

2006.05.08. 14:25
Az első negyedévben nőtt a Malév forgalma, ezzel a piaci részesedése is. Bangkok volt a legnépszerűbb desztináció a télen - ezek a gépek voltak a legtelítettebbek. A Magyarország feletti légiforgalom duplájára nőhet 2020-ig.

A légiközlekedésben holtszezonnak számító év eleji hónapokban a Malév menetrend szerinti járatain jelentősen növekedett az utasforgalom - közölte a társaság. Az év első három hónapjában 11,7 százalékkal utaztak többen a légitársaság menetrend szerinti járataival, amelyek telítettsége így 3 százalékkal nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A repülési tevékenységből származó bevétel a tervnél nagyobb mértékben, 19 százalékkal növekedett. A társaság továbbra is a kelet-európai régióban könyvelheti el a legnagyobb mértékű forgalombővülést, de a nyugat-európai régióban az erős konkurencia ellenére is 6 százalékkal több utast szállított. Az élénkülő forgalom eredményeképpen a Malév piaci részesedése útvonalhálózatán 40,4-ről 42,2 százalékra emelkedett.

Bangkok, New York, Toronto

Az első negyedév legnépszerűbb célállomásai között volt Bukarest, ahová a nemzeti légitársaság napi négy járatot közlekedtet. Ezen a vonalon 36 százalékos utasszám-növekedés mellett a járatok telitettsége tovább nőtt. Ugyanígy eredményesek a dublini, athéni, larnacai és tel-avivi desztinációk.

A légitársaság négy hosszú távú járata - New York, Toronto, Peking és Bangkok - az év első három hónapjában is rendkívül népszerű volt, ezeken a vonalakon összesen 70 százalékkal utaztak többen a tavalyi évhez képest. A jelentős növekedés elsősorban a márciusig átlagosan 87 százalékos telítettséggel üzemelő bangkoki járatnak köszönhető, ugyanakkor jól teljesített és a foglalási adatok alapján a következő időszakra is nagyon biztató a New York-i járat, amelyen a gyenge téli hónapokban is 72 százalékos telítettséget regisztrált a vállalat. A Malév torontói vonala továbbra is népszerű, a telítettség itt is 70 százalék feletti volt.

Radarcsere a légiszolgálatnál
A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat hétfőn leállította a kőrishegyi radart - ez a több mint 38 millió eurós radarcsereprojekt része. A teljes költségvetés felét az unió biztosítja; az eddigi közbeszerzési tárgyalásokon a HungaroControl 12,6 millió eurót takarított meg. A radarcsere 2007 végére valósult meg, akkorra a kőrishegyi és a püspökladányi radart is lecserélik. A kieső kőrishegyi információk pótlására két szlovák radarállomás adatait integrálták a rendszerbe. Hangyál Gyula, a szolgálat légiforgalmi igazgatóhelyettese az MTI-nek beszámolt arról, hogy jövőre a debreceni repülőtér légiforgalmát is a szolgálat irányítja majd. Az ellenőrzött légtér megteremtésével növelhető a repülőterek kapacitása, bár az irányítás költségei várhatóan a jelenleginek mintegy kétszeresére - több 10 millió forintra - emelkednek.

2020-ra duplázás

A Magyarország feletti légiforgalom a következő évekre várt, átlagos 9-10 százalékos növekedés mellett duplájára emelkedhet 2020-ig, a Ferihegyi Repülőtér gépforgalma pedig az idei 1-2 százalékos bővülést követően várhatóan 4-5 százalékkal nő a következő években - idézte az MTI Mudra Istvánt, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat igazgatóját.

A légitársaságok foglaltsági mutatója nő, a további bővülésnek azonban gátat szab a piac telítődése és a ma még hiányzó repülőtéri beruházások megvalósítása, így a HungaroControl Románia és Bulgária uniós csatlakozásától várja az átrepülő forgalom jelentős növekedését.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.