Judit
-2 °C
8 °C

Drágul az autópálya-matrica

2004.03.23. 16:19
Húszszázalékos áremelkedés várható annak ellenére, hogy idén ötven százalékkal több matrica fogyott, mint tavaly. Elsősorban a négynapos vignettáknak köszönhető a növekedés.
Amennyire nőtt a magyarországi autópálya-hálózat hossza, olyan mértékű autópályamatrica-díjemelés várható a nyár végén, mondta Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter sajtótájékoztatón kedden, Budapesten.

Félezer kilométer

Ennek pontos mértékét a miniszter nem nevezte meg, de korábban Tímár József, az Állami Autópálya-kezelő Rt. (ÁAK) vezérigazgatója azt közölte, hogy az M5-ös 96 kilométeres szakaszának március 12-i bevonásával a magyarországi matricaköteles autópályák hosszúsága 22 százalékkal emelkedve elérte az 543 kilométert.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke elmondta, a négynapos matrica 2003. decemberi újbóli bevezetése óta összesen 1,6 millió darab matrica fogyott, ami ötven százalékkal több, mint tavaly ilyenkor. A pártelnök szerint ez is igazolja, hogy amennyiben a matrica ára megfizethető, az úthasználók inkább megvásárolják, és nem kockáztatják a lebukást és a bírságot.

A fele már megvan

Kuncze utalt arra is, hogy idén március 21-ig összesen 6,9 milliárd forint folyt be matricaeladásból, ami csaknem fele, mint a múlt évi 15,3 milliárd forintos teljes matricadíj-bevétel. Januárban 806 ezer darab matricát értékesítettek, ami 420 ezerrel haladta meg az egy évvel korábbit. Ennek jelentős része éves matrica volt. Februárban 446 ezer darab autópálya-matricát adtak el, ami 125 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

Kuncze Gábor a négynapos matrica újbóli bevezetését jelentős sikerként könyveli el, mivel 2003. december elseje óta összesen csaknem 1,1 milliót értékesítettek. A pártelnök szerint a négynapos autópálya-matrica kedvező tapasztalatai rávilágítanak arra, hogy jelentős adócsökkentéssel, átlátható és elfogadható mértékű adórendszerrel hasonló adóbevétel-növekedést lehetne elérni. Emellett az adó mértékének csökkentésével és az adminisztrációs terhek mérséklésével egyszerűbbé válhatna az adóztatás az adózóknak és az adóhatóságnak is.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.