Árpád
-2 °C
9 °C

Több matrica fogyott az idén

2005.07.22. 13:14
Az Állami Autópálya Kezelő Rt. első féléves értékesítési adataiból kiderül, hogy tavalyhoz képest az eladott matricák darabszáma jelentős mértékben növekedett. Külön kiemelendő, hogy az előzetes várakozásokhoz képest jóval többen választották a 2005. január 1-jével bevezetett új D4-es díjkategóriát.
Az idei első félévében a tavalyi év hasonló időszakához képest összesen 27 százalékkal nőtt az eladott matricák száma, ami 21 százalékos bevétel-növekedést hozott. Ez a 2004-es 11,5 milliárd forinttal szemben majd 14 milliárdos nettó összeget jelent. A növekedés hátterében a gyorsforgalmi úthálózat bővülése, és évről évre tapasztalható folyamatos forgalomnövekedése áll. Az ÁAK Rt. a matricaértékesítésből származó bevételét teljes egészében az általa kezelt gyorsforgalmi úthálózat üzemeltetésére és fenntartására fordítja, és állami támogatásban még a díjmentes szakaszoknál sem részesül. Ezek aránya jelenleg 30 százaléka a teljes hálózatnak.

Négynapos a népszerű

Az értékesítési darabszámot tekintve továbbra is a 4 napos változat vezet, melyből közel 3 millió fogyott az év első hat hónapjában, félmillióval több, mint 2004 első félévében. Csökkenés egyedül a 10 napos matrica esetében következett be, hiszen az e típust vásárlók egy része a 4 napos változatot választotta. Az éves matricáknál ugyanakkor stagnálás mutatkozik, az eladások volumene csak kismértékben növekedett.

A januártól a 12 tonna feletti nehéz-tehergépjárművek számára bevezetett új D4-es díjkategória jelentősen befolyásolta az értékesítési darabszámok eloszlását. A D2 esetében kismértékű, a D3-nál pedig jelentős csökkenés figyelhető meg, ugyanakkor az első félévben az új D4-es eladási mutatói jóval meghaladták az előzetes várakozásokat. Az új kategória az eladott matricák darabszámát tekintve a második helyen áll.

Bliccelés és szezon

Az év értékesítési szempontból is legforgalmasabb periódusa a júliustól augusztusig tartó turisztikai szezon. Ezekben a hónapokban a hazánkba látogató és hazánkon átutazó külföldiek mellett a belföldi turizmus is jelentősen növeli az eladási mutatókat. Az országosan tapasztalható 4-4,5 százalékos bliccelési ráta csökkentése érdekében az ÁAK Rt. a nyári hónapokban fokozottan ellenőrzi az úthasználati jogosultságot. A cég különös figyelmet fordít a turisztikai szezonban nagy forgalmat bonyolító M7 autópályára, ahol jóval több mobilkamerás egység végez ellenőrzést - a hangsúlyt elsősorban a péntek déltől vasárnap estig tartó időszakra helyezve.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.