Orsolya
7 °C
10 °C

Visszahoznák a négynapos matricát

2003.10.07. 12:03
A héten kapja meg a közlekedési tárca az állami sztrádák jövő évi díjaira vonatkozó javaslatokat az Állami Autópálya-kezelő (ÁAK) Rt.-től, amelyekben többek között a négynapos matrica újbóli bevezetésének feltételeit, hatásait is részletezik, s döntenek arról is, hogy jövőre mennyivel drágulnak a bérletek - tudta meg a Magyar Hírlap.
Az Állami Autópálya-kezelő (ÁAK) Rt.-nél elkészültek a jövő évi díjrendelet tervezetével, amelynek alapján a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban (GKM) döntenek arról, hogy milyen konstrukciókban szedjék a díjakat az M1-es, az M3-as és az M7-es sztrádákon - tudta meg a Magyar Hírlap Béni Gyöngyitől, az ÁAK szóvivőjétől.

Az ÁAK-nál és a szaktárcánál is azt szorgalmazzák, hogy a díjrendelet már december elején lépjen életbe, így az éves matricát az autósok 14 hónapig - idén decembertől 2005 január végéig - használhatnák.

Ismét bevezetnék a négynapost

A javaslatcsomagban szerepel a négynapos matrica ismételt bevezetése is, külön számításokkal arról, hogy a bevételek szempontjából milyen hatása lenne, ha egész évben, illetve ha - az idei évhez hasonlóan - csak a nyári iskolaszünet hónapjaiban árusítanák a bérletet.

Döntenie Csillag István gazdasági miniszternek kell annak figyelembevétele mellett, hogy a matricák értékesítéséből származó bevételnek fedeznie kell az állami kezelésben lévő autópályák fenntartásának és üzemeltetésének költségeit.

A gazdasági tárcánál az Index kérdésére nem tudták megmondani, mikorra várható döntés a jövő évi árakról, illetve a marticákról, mert az ÁAK által elkészített eladási statisztikák még nem készültek el. Ezeket elemezve von le majd a minisztérium következtetéseket a jövőre nézve - tájékoztatták az Indexet a tárca sajtóosztályán.

Mint korábban megírtuk, az ÁAK sikeresnek tartja a matrica bevezetését, a nyári hónapokban összesen 1,2 millió értékesítettek az ezer forintos jegyből.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!