Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Most az árral van gond a MÁV-tenderen

2005.05.27. 15:26
A pályázati ajánlatban az egyes elemekre megadott áraknak fedezniük kell a költségeket, közölte a MÁV Rt. elnöke. A vasúttársaság részletes magyarázatot kért mindkét pályázótól a motorvonat tenderre beadott végső ár tartalmáról.
A MÁV Rt. részletes magyarázatot kért mindkét pályázótól a motorvonattenderre beadott végső ár tartalmáról, közölte Gaál Gyula, a MÁV Rt. elnöke. A válaszokat kiértékelik, és ha elfogadhatóak, akkor a végső árajánlat szerint kiszámított pontok alapján június 1-jén hirdetnek eredményt.

A kért határidőig, péntek 10 óráig mindként pályázó beadta az árajánlat tartalmára vonatkozó magyarázatot. Az elnök azt nyilatkozta, hogy elvárásuk szerint az ajánlatban az egyes elemekre megadott áraknak fedezniük kell a költségeket. Ha nem fogadható el az árajánlat tartalma, akkor érvényteleníteni lehet az árajánlatot, illetve az egész eljárást.

Perel a vesztes

Lékai Gusztáv, a MÁV Rt. főigazgatója elmondta, hogy összességében tekintve mindkét cég engedett a korábbi árliciten az akkori induló árajánlatából, az egyik cég 8,2 milliárd forintot, a másik 19,8 milliárd forintot javított. Ehhez képest is a mostani eljárásban beadott végső árajánlatok mindkét cégnél a MÁV számára kedvezőbbek az árliciten elért árnál. Kérdésre válaszolva a MÁV vezetői konkrét számokat nem árultak el a beadott árajánlatokról, mert az eljárás még tart.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a június elsején kihirdetett eredményt a vesztes vélhetően megtámadja. Ebben az esetben, ha a közbeszerzési döntőbizottság nem tiltja meg a szerződéskötést, akkor a MÁV szerződést megköti a győztessel az eredményhirdetéstől számított 10-30 napon belül. A közbeszerzési döntőbizottság döntését követően a MÁV és az pályázók megegyeztek a folytatás feltételeiről, és ez alapján folyik az eljárás.

Egyszer már döntöttek

A MÁV Rt. március 18-án a Stadlert hirdette ki a 130 milliárd forint értékű villamos motorvonat szállítására, karbantartására kiírt kétfordulós pályázat nyertesének, azonban a második helyen végzett Bombardier ez ellen jogorvoslati kérelmet nyújtott be a döntőbizottsághoz (KDb). A KDb megsemmisítette a MÁV-nak - az értékelési rendszer bizonyos pontjaira vonatkozó - módosító rendelkezéseit, az árlicitre vonatkozó előírásait, az azt követő valamennyi döntését és az eljárást lezáró döntést is.

A MÁV folytatta a közbeszerzési eljárást az ártárgyalással, amelynek első részében az induló árajánlatot, végül a végső árat adták meg a pályázók. Az ajánlatok pontosítására azért volt szükség, mert az egyik ajánlattevő az értékelésben ismert súlyozást figyelembe véve egyes tevékenységeket olyan áron ajánlott meg, amely még az anyagköltséget sem fedezte.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!