Árpád
-1 °C
9 °C

Medgyessy átalakítaná az adórendszert

2004.03.09. 15:40
A Medgyessy Péter reálisnak tartja, hogy a GDP az idén 3,5 százalékkal növekedjen. A miniszterelnök készen áll az adórendszer átalakítására, ez az szja és a társasági adó csökkentését jelentheti.
A magyar gazdaság felzárkózásáról a Napi Gazdaság és a Central European Business Centre (CEBC) konferencián Medgyessy Péter elmondta: "reálisan megcélozható a 3,5 százalékos növekedés, amelynek motorja az ipari termelés és az export".

Önkritika

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a folyó fizetési mérlegben az idén további lassú javulást, a költségvetésben pedig érezhető, egy százalékpontos hiánycsökkenést vár. Elismerte, hogy a kormány teljesítménye tavaly elmaradt a céloktól, ami szerinte a világgazdasági konjunktúra késlekedése és a túlzottan ambiciózus célok következménye.

Medgyessy Péter az árfolyamnyereség-adó újbóli bevezetése ellen foglalt állást és szigorú költségvetési és jövedelempolitikát ígért a reformok folytatása mellett. A kormányfő a kétéves költségvetést "az eredendő bűnnek" nevezte, ami mint mondta, sem konstrukciójában, sem gazdaságpolitikai irányvonalában nem volt szerencsés.

"El kell azonban ismerni, hogy 2002 második felében sem változott a helyzet" - tette hozzá. A miniszterelnök lassúnak és helyenként bizonytalannak nevezte a 2003-tól megindult kiigazítást, ám hangsúlyozta, hogy az új gazdaságpolitikai irány eredményei egyre erősebben látszanak majd. "Magyarország újból osztályelső szeretne lenni" - mondta.

Ambiciózus tervek

A pénzügyi folyamatok a kormányfő ismertetése szerint lassan követik a reálfolyamatokat. "A folyó fizetési mérleg hiánya tavaly már a valódi veszélyzónába emelkedett, ám novemberben megállt a hiány növekedése" - mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy abszolút értékben tekintve az államháztartás hiánya tavaly 2002-ről 3,5 százalékkal csökkent és még az egyszeri tételekkel korrigálva is 1,5 százalékos volt a javulás. "A kedvező változás tehát beindult, de elmaradt a túlzottan ambiciózus tervektől" - mondta.

A miniszterelnök prognózisa szerint az infláció átmeneti növekedés után az év végére újra csökkenni kezd, a forint erősödik, bár további árfolyamkilengések lehetőségét sem zárta ki. "Készen állok az adórendszer átalakítására" - mondta, hozzátéve, hogy ez a társasági, vállalkozási adóterhek csökkentésére irányulhat, az szja-nál és az ehhez kapcsolódó transzfereknél pedig a rendszer igazságosabbá tétele felé mozdulhat el. Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy az iparűzési adó és a társasági adó csökkentését reálisnak tartja, ám az áfáét nem.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.