Miklós
-7 °C
2 °C

Járai nem számít meglepetésekre

2004.11.24. 14:24
A piac már beárazta a költségvetés hiányát, illetve a folyó fizetési mérleg alakulását, így ezekben nem várható meglepetés - mondta Járai Zsigmond, a jegybank elnöke.
Ahogy az infláció csökken, úgy csökkenthető a jegybanki alapkamat is - válaszolta Járai Zsigmond szerdán arra az újságírói kérdésre, hogy megalapozott-e a piac várakozása egy újabb alapkamat csökkentés iránt az év végéig. A Magyar Nemzeti Bankban (MNB) tartott sajtószemináriumon a jegybank elnöke elmondta: a piac már beárazta a költségvetés hiányát, illetve a folyó fizetési mérleg alakulását, így ezekben nem várható meglepetés, és valószínűleg ez vonatkozik a nemzetközi gazdasági feltételekre is.

Járai Zsigmond hangsúlyozta, hogy a nemzetközi folyamatok alapján kedvező a magyar befektetési környezet, ami ugyancsak erősíti a pozitív kilátásokat. A Magyar Nemzeti Bank jelenlegi, 10-11 milliárd eurós devizatartalékát megfelelő szintűnek tartják. Ennek kezelésében elsősorban a biztonságra törekszik a jegybank. "Óvatos tartalékpolitikát folytatunk" - mondta Járai Zsigmond.

Közlése szerint a jegybanki tartalék döntően euróban van, hiszen ez felel meg a magyar külkereskedelem szerkezetének, amelynek legnagyobb része euróban zajlik. A jegybanki tartalék kezelésének főbb elveiről a Monetáris Tanács dönt, de Járai Zsigmond szerint ebben alapvető változások nem várhatók.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.