Emőke
8 °C
19 °C

Magasabb a vártnál a februári hiány

2004.04.13. 15:03
Az idei első két havi adat még a tavalyinál is szomorúbb képet mutat. Februárban meghaladta a hétszázmillió eurót a fizetési mérleg hiánya.
Idén februárban 722 millió euró volt a folyó fizetési mérleg havi hiánya. Ez ugyan csak 54 millió euróval magasabb, mint az előző év azonos időszakában, ám 215 millió euróval nagyobb a NAPI Gazdaság által megkérdezett szakértők előzetes várakozásainál. Így összességében idén az első két hónapban már 1167 millió eurós hiány jött össze, míg tavaly ilyenkor 1112 millió eurónál tartott a folyó mérleg.

A külkermérleg javul

Az adatok már az új módszertan alapján készültek, azaz tartalmazzák az újrabefektetett jövedelmeket. A jegybank szerint a folyó fizetési mérleg egyenlegének alakulásában hosszabb távon az áruforgalom és szolgáltatások együttes alakulása játszotta a döntő szerepet, 2004. februárjában azonban az áruforgalom egyenlegének hatása volt a meghatározó.

A jövedelmek egyenlege kiegyensúlyozott képet mutatott februárban. E hónapban az adósságot nem generáló tőketételeknél a nettó forrásbeáramlás 611 millió euró volt.

Az áruforgalomban megjelenő havi kiadási többlet 3311 millió euró export és 3537 millió euró import egyenlegeként alakult ki. A kivitel 451 millió euróval, a behozatal 360 millió euróval magasabb az előző év azonos havi adatánál. A szezonális hatásoktól megtisztítva, az import előző hónaphoz képest vett növekedése meghaladja az export növekedési ütemét. Az áruforgalom szezonálisan kiigazított hiánya februárban százmillió euróval nagyobb az előző havi adatnál.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.