Emánuel
4 °C
12 °C

Mégis lesz elbocsátás a Budapest Airportnál

2006.04.06. 08:45
Chris Woodruff, a Ferihegyi repteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. Vezérigazgatója szerint rendkívül magasak a hazai repülőtéri díjak, így nem lesz régiós központ Ferihegy.

Elbocsátásokkal, a tevékenységek kiszervezésével és eladásával csökkentené a nemcsak a régióban, hanem Európában is rendkívül magas reptéri díjakat a Budapest Airport (BA) új tulajdonosa, mert a magasabb díjak a növekedés legnagyobb akadályai - nyilatkozta a Bloombergnek Chris Woodruff, a Ferihegyi repteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. vezérigazgatója.

A hatékonyságért

A díjak mérséklése elképzelhetetlen a 2500 dolgozó egy részének leépítése nélkül, „ez a létszám túl nagy egy ilyen méretű reptérhez, ezért a következő három évben az alkalmazottak 18 százalékától válunk meg".

A földi kiszolgálás, a Malévtől a privatizációs folyamattal párhuzamosan megvásárolt üzemanyag-üzletág és az Airport Minibusz szolgáltatás értékesítése is a tervek között szerepel, amivel a hatékonyságot szeretnék növelni - tette hozzá Woodruff.

A tulajdonos BAA célja, hogy Budapest a régió legnagyobb légikikötőjévé váljon, ezért a következő években több fejlesztés is beindul. Új terminál helyett a 2A és 2B terminálokat összekötik, hogy a kereskedelmi egységeknek nagyobb hely jusson. A légi szállítást is kiemelt feladatként kezelik, szeretnék, ha visszakerülnének a nemzetközi cargotérképre.

Kell egy bázis

Jövő tavasszal kezdődik a cargo-infrastruktúra fejlesztése, első ütemben 6 ezer négyzetméterrel bővítik az 1-es terminált, de a cél egy 30 ezer négyzetméteres cargobázis kialakítása. A BAA a „majdnem legmagasabb" árat fizette a BA-ért, nem lesz könnyű kitermelni a megtérülést, mert a régióban nagyon erős a verseny - véli Micheal Carter, az ING Bank ágazati elemzője.

A szakértő szólt a magyar nemzeti légitársaságról is, amelyről annyit mondott, hogy a Malév gyenge a versenytársaihoz képest, alacsony növekedési potenciállal.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!