Miklós
-7 °C
2 °C

Magyarország a régió csődrekordere

2006.05.08. 08:12
Nálunk a legmagasabb a fizetésképtelen vállalkozások aránya – 1,85 százalékos, rajtunk kívül csak két ország jutott egy százalék fölé.

A fizetésképtelenné vált vállalkozások aránya a térségben tavaly Magyarországon volt a legmagasabb - derül ki a Coface Central Europe üzleti adatszolgáltatással foglalkozó cég 11 országra kiterjedő kelet-közép-európai felméréséből.

Hárman a csúcson

A magyar vállalkozások 1,85 százaléka jelentett tavaly fizetésképtelenséget; 1 százalék feletti mutatóval Magyarországon kívül csak Horvátország és Románia rendelkezik.

A legkevesebb csődeljárás Lengyelországban indult. Jirí Hylmar, a bécsi székhelyű cég igazgatója mindazonáltal jelezte: az eltérésekért nem csupán a gazdasági környezet, hanem az egyes országokban hatályos csődtörvények különbözősége is okolható.

A Coface adatai szerint a régió átlagos fizetésképtelenségi rátája tavaly 0,61 százalék volt, csaknem másfélszerese a 2004 évi 0,41 százaléknak. A helyzet az előző évhez képest jelentősen javult Horvátországban, Szlovéniában, Lettországban és Csehországban, Romániában és Szlovákiában viszont romlott.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.