Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Százezres minimálbér?

2006.04.07. 08:04
Az újabb ígéretekből és a politikusi elszólásokból lassan kikristályosodik, hogy milyen tételekkel kívánhatja ellensúlyozni a Fidesz a 29-ről 19 százalékra történő munkáltatói járulékcsökkentést, írta elemzésében a Világgazdaság.
Úgy tűnik, a jobboldali párt - a szakértők által vitatott - radikális bevételcsökkentési tervei mellett számos ellensúlyozó elemet is bevezetne, hasonlóan az előző kormányzásuk alatt alkalmazott járulékmérséklési gyakorlathoz.

Az Orbán Viktor által a miniszterelnöki vitában megemlített, négy év alatt, 100 ezer forintra emelkedő minimálbér jelentős állami többletbevételt jelenthet, hasonlóan a 2001-es helyzethez, amikor 25 ezer forintról egy lépésben nőtt a juttatás 40 ezerre. Ez egyébként azt is jelentené, hogy az alacsonyabb bérszinten foglalkoztatók költségei nem feltétlenül csökkennének.

A Világgazdaság számításai szerint a minimálbéresek körében a 82 ezer forintra való emelés teljesen ellensúlyozná a járulékcsökkentésből fakadó tehermérséklődést. A magasabb bérszínvonalú ágazatokban ez a hatás nyilván nem érvényesül. Ekkora emelésre egy lépésben feltehetően nem számíthatunk, a gazdasági lap információi szerint a következő három évben a Fidesz is tartaná magát az Országos Érdekegyeztető Tanácsban megállapodott moderált minimálbér-emeléshez, és csak azután gyorsítana jelentősen a tempón, akár már 2009-ben hat számjegyűre emelve a garantált bérszintet.

Így a járulékcsökkentésből fakadó állami bevételkiesést nem kompenzálná a minimálbér-emelés, a szakértők körében azonban tartja magát az a vélemény, hogy mivel az intézkedés foglalkoztatottságbővítő hatásában nem lehet bízni, adminisztratív ellensúlyozó lépésekre igenis szükség van. Az esélylatolgatások során a leggyakrabban felmerülő lehetőség a minimálbér adómentessé tételének eltörlése, s ez két okból is logikus lépésnek tűnik.

Egyrészt a közgazdászok többsége egyetért abban, hogy ez a 2002-es lépés elhibázott volt. Jelenleg mintegy kétmillióan fizetnek minimálbér vagy az alatti összeg után közterheket, ennek aránya elenyészően alacsony a teljes adóbevételhez képest, vagyis a közteherviselés súlyosan csorbul, különösen ha figyelembe vesszük, hogy a réteg jelentős része feltehetően ténylegesen jóval magasabb jövedelmet realizál.

Az intézkedés döntő mértékben járult hozzá ahhoz, hogy a 2001-2003-as időszakban a személyi jövedelemadó-bevétel nominálisan is stagnáljon, miközben a bruttó bérek 50 százalék feletti ütemben emelkedtek. A lépést "el lehetne adni" egy olyan, régóta sürgetett adóreform keretében, amely az összes személyi jövedelemadó-kedvezmény eltörlésével és az adókulcsok leszállításával járna.

A korábbi gyakorlat alapján a szakemberek nem zárják ki azt sem, hogy a munkáltatói társadalombiztosítási járulékcsökkentés együtt járna a munkavállalói közterhek emelésével. Elsősorban a járulékemelés és a novemberben megszűnő tételes egészségügyi hozzájárulás visszaállítása jöhet szóba.

Megállapítható, hogy az ellentételező lépéseknek most is lehet olyan hatása, mint az előző jobboldali kormányzás idején, amely a bérskála összetorlódásával és az alacsony bérszínvonalú ágazatok versenyképességi problémájának erősödésével járt. Ugyanakkor az intézkedések számos szempontból kedvező irányba mutathatnak, és a gazdaság fehéredését is szolgálhatják.

Érdemes megjegyezni, hogy a recept alkalmazásának legfőbb eredménye éppen ezért nem a tényleges foglalkoztatottság emelkedése lenne, még csak nem is a feketemunka csökkenése, hanem a zsebbe fizetett jövedelmek láthatóvá, adókötelessé tétele.

Lehetséges intézkedések a járulékcsökkenés ellen:
Minimálbér-emelés
A minimálb. adómentességének eltörlése
Munkavállalói tb-járulék-emelés
Egészs. hozzájárulás visszaállítása

A "gazdasági teljesítmények prognosztizált növekedéséhez" mérten állapodott meg a kormány tavaly novemberben a 2006- 2008 közötti minimálbér-emelésről. E szerint az idén 62 500, 2007. január 1-jétől 65 500, 2008. január 1-jétől 69 ezer lenne a kötelező legkisebb munkabér összege.

Különmegállapodást kötöttek a felek a következő három évre a középfokú iskolai végzettséget vagy szakképzettséget igénylő munkakört ellátók számára: a garantált bér 2008 elejétől a minimálbér 105 százalékáról 125 százalékra emelkedik. A dokumentum ajánlást tartalmaz a felsőfokú végzettségűek bérminimumára, ez 2008-ra a minimálbér 160 százaléka lenne. A kormányzat tervei között egyébként, a száz lépés tavaly júniusi adócsomagjának bejelentésekor, 2010-es bevezetéssel szerepelt a 100 ezer forintos javasolt minimálbér összege.

"Azt szeretnénk, ha az átlagos minimálbér 2010-re elérné a 100 ezer forintot" - ezt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mondta a Gazdasági és Szociális Tanács tavaly júniusi ülésén.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.