Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Mennyi lesz jövőre a minimálbér?

2005.09.21. 08:26
Kapcsolódó cikkek (1)
Elkészült a kormány javaslata a minimálbér jövő évi módosítására, illetve többszintűvé alakítására. Az MSZOSZ szerint a kormány által tervezett szorzószámok nem felelnek meg a valóságos keresetkülönbségeknek.

A kormány 2006-ban két területen változtatna a minimálbér-megállapítás gyakorlatán: az alapösszeg nem lehet kevesebb, mint a legutoljára nyilvánosságra hozott létminimum, maga a minimálbér pedig háromszintű lenne - állítja Herczog László, a Munkaügyi Minisztérium helyettes államtitkára. Így a szakképzetlenek minimálbére jövőre megegyezik az egykeresős, egyszemélyes háztartások létminimumával (ez most 63 ezer forint). Hozzájuk képest a középfokú végzettséggel rendelkezők tíz százalékkal, a felsőfokú végzettségűek pedig húsz százalékkal magasabb minimálbért kapnának. A javaslatot a munkaügyi miniszter hétfőn jóváhagyta; a tárca tegnap délelőtt elküldte az Országos Érdekegyeztető Tanácsnak (OÉT) és bizottsági ülésekre. (Tegnap délután még nem érkezett meg a dokumentum az OÉT egyik oldalához sem.)

Kormányzat MSZOSZ
Szakképzetlen 63 000 65 000
Szakképzett 69 300 81 200
Felsőfokú végzettségű 75 600 97 500
Forrás: Napi Gazdaság

Tervek a bruttó minimálbérre

Az MSZOSZ többet tart szükségesnek, mint a kormány

A munkavállalói oldal a tervek szerint holnap tárgyal a közös álláspontról, amelynek alapját az MSZOSZ javaslata jelenti, ezt küldték el a partnereknek - mondta Hódi Zoltán, a bér- és kollektív megállapodás bizottság munkavállalói oldalának ügyvivője. A munkaadói oldal csak a hivatalos kormányzati ajánlás megismerése után tárgyal a kérdésről; az OÉT következő plenáris ülését október 7-ére tűzték ki. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) a minimálbér esetében a kormányzati elképzelésnél nagyobb szorzószámokat tart szükségesnek: 1,25-öt, illetve 1,5-öt javasolnak. A számok nem hasra ütéssel születtek: egy 1992-es határozat tervezetében már szerepeltek - tudtuk meg Hanti Erzsébettől, az MSZOSZ gazdaságpolitikai szakértőjétől. Véleménye szerint jelenleg is van ekkora keresetkülönbség a szakképzetlen és a szakképzett munkaerő között, utóbbiakból ugyanis hiány van a magyar munkaerőpiacon, miközben az MSZOSZ által javasolt összeget ők most is megkeresik.

Ugyanezzel az elvvel magyarázta a felsőfokú végzettséggel rendelkezők esetén a 150 százalékot is, ráadásul ezzel az államigazgatáson kívül dolgozó diplomások minimális fizetése közeledne a közalkalmazotti bértáblához, amely 2002 óta százezer forinttal számol. A továbbiakban érdemes volna ezeket a szorzószámokat mint a valóságban érvényesülő kereseti különbségeket fixálni, és nem minden esetben három abszolút számot közölni - mondta Hanti.

2,5-3,5 százalékos reálbér-emelkedés

Az MSZOSZ indoklásában egy másik szempont is szerepel: legalább ilyen garantált minimálbérekkel lehet azt elérni, hogy ne legyen nagy különbség a bejelentett, a járulékfizetés alapját képező és a ténylegesen kifizetett keresetek között. A munkaügyi tárca átlagosan 3,5-4 százalékos nominálbér-növekedéssel számol jövőre - mondta Herczog. Ez 2 százalékos inflációval és a személyi jövedelemadó változásaival együtt 2,5-3,5 százalékos reálbér-emelkedést eredményez; Veres János pénzügyminiszter korábban 3 százalékos reálbéremelést tartott lehetségesnek.

Az MSZOSZ a GDP-növekedéssel megegyező, 4 százalékos reálbér-emelkedést szeretne elérni, illetve az eddig megismert adóelképzelésekkel és a 2 százalékos inflációval kalkulálva bruttó 6,5 százalékos keresetnövelést tart indokoltnak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.