Auguszta
5 °C
22 °C

Harmincmilliárdos adóbukta a vállalkozóknak

2005.10.27. 14:18
Az iparkamara szerint nem szolgálja a 2010-es euróbevezetést a költségvetés tervezete, ezért kérni kellene a maastrichti kritériumok könnyítését. Attól tartanak, hogy jövőre lelassul a gazdaság növekedése, és tovább növekszenek a vállalkozók terhei. A minimálbéren többet buknak, mint amennyit az adóváltozásokon nyernek.
A 2006-os költségvetés tervezetét változatlanul az állami túlköltekezés jellemzi, érdemi lépések nem történnek a közigazgatás strukturális átalakítása terén - olvasható abban az elemzésben, amelyet csütörtökön tett közzé a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK). A kamara elnöke szerint a költségvetés túlzottan rátelepszik a a vállalkozói szférára, túl sok forrást von el tőle. Ugyanakkor a jövő évi adóváltozások "érdemben nem módosítják a vállalkozók jövedelmi pozícióját"- mondta Parragh László.

Egyre többet von el az állam

A kamarai elemzés kitér arra: Magyarországon az egy dolgozóra jutó állami bevételek a hivatalos árfolyamon és a vásárlóerő-paritáson számolva is 15-35 százalékkal nagyobbak, mint a többi visegrádi országban. Az állami elvonások ráadásul intenzíven növekednek: nálunk 2004-ben az egy dolgozóra jutó állami bevétel 134,2 százaléka volt a 2000-esnek (euróban számolva). Szlovákiában ugyanebben az időszakban csak 26,6 százalékos, míg Lengyelországban mindössze 19,4 százalékos volt a növekedés. Az adóbevételek tavaly a GDP 37,7 százalékát tették ki, ez a legmagasabb a régióban.

A szomszédos Szlovákiában például csaknem harminc százalékkal kisebbek a foglalkoztatás közterhei. A kamara számításai szerint ugyanis ott 2,85 millió forintnyi korona bevétele származik a költségvetésnek minden dolgozó után, míg nálunk 3,9 millió forintot kasszíroz az állam. Főleg a keresetekhez kötődő elvonások 48,5 százalékos arányát tartják magasnak a munkaadók.

"A vállalkozói szféra kiszámítható és átlátható gazdasági környezetet, nyugodt gazdálkodási feltételeket igényel" - mondta a 2006-os költségvetés kapcsán a kamara elnöke, aki szerint ezzel szemben választási költségvetés készül 2006-ra, amelynek legnagyobb kockázata, hogy a bevételek nem teljesülnek, a kiadások viszont túllépik az előirányzatot. Az egyensúly megingása, az eladósodás növekedése, a kormányzat következetlenségei egyaránt rontják a vállalkozói szféra pozícióját, gyengítik versenyképességét.

Maastricht: kérjünk könnyítést

A vállalkozói érdekképviselet szerint a költségvetés a maradványképzési kötelezettség drasztikus növelése miatt is rontja a gazdasági szereplők helyzetét. Az elvonások és a kényszerű takarékosság miatt ugyanis a költségvetési intézmények késve fizetnek szállítóiknak, és ezzel gyorsítják a körbetartozások kialakulását.

A költségvetési törvényjavaslat alapján az euró 2010-es bevezetése nem lehetetlen, de minimális az esély arra, hogy sikerül teljesíteni a feltételeket. Mivel az euróbevezetés követelményei több új uniós tagállamban is fékezhetik a növekedést, az MKIK azon az állásponton van, hogy a visegrádi országoknak az Európai Bizottságnál fel kellene lépniük a maastrichti kritériumok könnyítése érdekében. Parragh László szerint az új EU-tagoknak 10-15 évig 3 helyett évi 3,5-4 százalékos államháztartási hiányt kellene engedélyezni.

Plusz 40, mínusz 68

A kamara nemcsak a költségvetést, hanem a tervezett adóváltozásokat és a minimálbér emelését is kritizálta. Az MKIK úgy számolt, hogy az adóváltozások csak 40 milliárd forinttal csökkentik a vállalkozói jövedelmeket, miközben a legalacsonyabb kötelezően kifizetendő keresetek növelése 68 milliárdos többletkiadást jelent. Ez utóbbi összeg ráadásul még számottevően növekedhet is, hiszen a számításaikban csak egysávos, 63 ezer forintos minimálbérrel számoltak a kormány által forszírozott háromsávos, 63, 70 és 77 ezer forintos minimálbér helyett.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!